Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na marginama summita u Kopenhagenu

SAD i Rusija nadomak dogovora o nuklearnom razoružanju

obama-novi
AFP
18.12.2009.
u 22:13

U prvoj fazi dvije najveća svjetske nuklearne sile svoje nuklearne arsenale smanjit će na 1600 strateških nuklearnih glava i najviše 800 glava na strateškim bombarderima i kopnenim lansirnim rampama

Sjedinjene države i Rusija vrlo su blizu potpisivanja sporazuma o nuklearnom razoružanju koji će ograničiti njihove strateške nuklarne arsenale za najmanje jednu četvrtinu, kazali su u Kopenhagenu američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dimitrij Medvedev.

Naglasili su kako su se nakon sastanka na marginama klimatskog summita u Kopenhagenu dogovorili oko većine pojedinosti koje još nisu još bile dogovorene. Nakon susretra dvaju predsjednika, njihovi timovi će u narednim tjednima raditi na usklađivanju posljednjih detalja, pa se očekuje da bi ovaj sporazum mogao biti potpisan u siječnju.

Novi će sporazum zamijeniti stari Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja (START) iz 1991. godine, čija je valjanost istekla 5. prosinca ove godine. Ove dvije zemlje će se novim START-om obavezati na smanjenje broja strateških nuklernih glava sa 2200 na 1600. Sporazum će također obavezati dvije zemlje da broj strateških bombardera i projektila baziranih na kopnenim rampama smanje na 800. Ono što još treba dogovoriti su neki tehnički detalji, prvenstvno sustav verifikacije.

Ograničavanje nuklearnih arsenala i kontrola nukleranog naoružanja jedna je od velikih predizbornih tema američkog predsjednika Baracka Obame koji je zacrtao da u svome predsjedničkom mandatu svijet što više približi svome krajnjem cilju, a to je da ga oslobodi od nuklearnog oružja.

U posljednjih osam mjeseci Obama i ruski predsjednik Dimitrij Medvedev uspjeli su obnoviti do temelja poljuljane odnose između dvije zemlje. Jedan o većih Obaminih ustupaka bilo je odustajanje od izgradnje proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj. Ispružena ruka iz Washingtona odlično je dočekana, pa je sporazum dogovoren u gotovo rekordnom vremenu.

Američka administracija i sam Obama nadaju se da će nakon potpisivanja novoga sporatuma, uslijediti i druga faza u kojoj će se ove dvije najveće svjetske velesile uspjeti dogovoriti da svoje strateške nuklearne arsenale smanje na 1000 nuklearnih glava. Upravo ovo bi bila donja granica na koju bi Rusija i Sjedinjene države mogle pristati. Nakon toga u pregovore i u pristupanje sporazumu trebaju se uključiti i druge zemlje koje imaju značajnije nuklearne arsenale poput Kine, Francuske ili Velike Birtanija

Ključne riječi

Komentara 15

LA
laki
23:54 18.12.2009.

Ne znam, jesmo li mi ludi ili koji je ovo k.... - kaže smanjili arsenal na 1600 nuklearnih glava...hallloooo pa da se aktivira 1600 nuklearnih glava sa svake strane, tj. zajedno 3200 znate što bi od svih nas ostalo...previše je reći k.....jer to je ipak nešto

OB
-obrisani-
23:57 18.12.2009.

dovoljne su dvije hidrogenske od 500 megatona da sravne svijet i život na njem..o kakvim budalaštinaama tu pričate, USA i rusi imaju nuklearnog potencijala toliko da sravne našu galaxiju ,a ne svijet,a to će se uskoro i dogoditi samo kad Iran dovrši razvoj svojih projektila i nuklearnog programa

OP
opančar
22:34 18.12.2009.

normalni se ljudi sve mogu dgovorit, bitno je da je naš stipe vidio dugme koje u rusiji aktivira nuklearni udar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije