Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije na novi zakon

SAD podupire integritet BiH, Dodik ne odustaje od prijetnji raspadom BiH

Banja Luka: Dodik poručio da neće poštovat zakon Valentina Inzka
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
24.07.2021.
u 16:19

Političarima u BiH upućen je poziv da prekinu s retorikom podjele i koncentriraju se na dijalog i provedbi reformi nužnih svim građanima te zemlje

Prijetnje raspadom Bosne i Hercegovine su neprihvatljive, a SAD čvrsto podupiru suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje, poruka je koju je javnosti u subotu uputilo američko veleposlanstvo u Sarajevu. 

Time je reagiralo na zaoštrenu političku retoriku nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se zabranjuje nijekanje ratnih zločina.

Odlukom o izmjenama kaznenog zakona BiH, objavljenom u petak, Inzko je omogućio da se ubuduće svaka osoba koja niječe ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, ili veliča počinitelje tih zločina kazni zatvorom do pet godina.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na to je odgovorio najavom da taj zakon neće poštovati te je najavio korake koji bi trebali odmah dovesti do raspada BiH odnosno izdvajanja Republike Srpske iz njezina sastava. U subotu je dodatno pozvao da potpisivanje peticije kojom bi se svi Srbi u BiH očitovali kako ne prihvaćaju Inzkovu odluku.

Nakon toga na Dodikovu adresu počele su strizati oštre kritike i upozorenja, a bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio mu je kako je uz ovakvo ponašanje na najboljem putu da završi u zatvoru.

"Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom i njenoj budućnosti koja je najbolje zagarantirana u euroatlantskoj zajednici država. Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljive i u suprotnosti su s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine koji entitetima ne daju pravo na odcjepljenje", stajalište je veleposlanstva SAD koje su prenijeli lokalni mediji.

Političarima u BiH upućen je poziv da prekinu s retorikom podjele i koncentriraju se na dijalog i provedbi reformi nužnih svim građanima te zemlje.

Dodik je pak tijekom dana lokalnim medijima u RS kazao kako od svojih prijetnji neće odustati, a predsjednik vlade tog entiteta Radovan Višković najavio je kako će idućih dana biti poduzet "niz poteza koji će pokazati da ovakva BiH ne može funkcionirati".

VIDEO Nove strože mjere na Jadranu: Uvedeni i novi uvjeti za ulazak u Hrvatsku!

Komentara 50

MP
miroslav.petkovic.7564
17:43 24.07.2021.

U ovom slucaju nasi Hrvati, trebaju trazit treci entitet bez tog nista.U BIH zive tri konstrutivna naroda i samo oni mogu odlucivat o BIH .Nikakvi Ameri Englezi ,Tamilci.. Sa multi nacionalnom zajednicom BIh Hrvata nece bit za dvadeset god..Sa Dodikomm dogovorit razmjenu neki teritorija i svak svojim puten.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
17:39 25.07.2021.

SAD su podupirale i integritet Jugoslavije! Tesko ce biti odrzati drzavu u kojoj niti jedan od tri najbrojnija naroda nije sretan, i u kojoj najbrojniji narod zeli dominirati s druga dva. BiH je "Jugoslavija u malom", s tom razlikom da sada ratom prijeti Izetbegovic i njegovi jastrebovi umjesto Milosevica i njegovih istomisljenika. Paradoksalno, oni koji su najvise stradali zbog takve politike sad su njeni najveci zagovornici! Sto je najgore, izgleda da ni tzv. medjunarodna zajednica nije nista naucila iz nedavne proslosti, ili mozda i jeste? Mozda im je stalo do jednog bureta baruta na kratkom fitilju u sred Europe? Pogotovo sad kad i Rusija i Kina pokazuju mnogo veci interes za dogadjaje na Balkanu?

Avatar anlaser
anlaser
16:41 24.07.2021.

Dodik je u pravu . BiH više nikada neće funkcionirati normalno . Tamo se dvojica ne mogu složiti a kamoli trojica . Podijeli na tri dijela i svatko na svoju stranu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije