Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet bih

SAD: Josipovićev govor vitalno je važan u ublaživanju napetosti

josipović, bih (1)
AFP
15.04.2010.
u 09:02

Službeni Washington s odobravanjem gleda i na poziv hrvatskoga predsjednika da cijela regija snažnije rješava otvorena pitanja i pojača blisku suradnju.

Amerika podržava službeni posjet hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića Bosni i Hercegovini i pozdravlja njegovu ispriku za sudjelovanje Hrvatske u politici podjele susjedne države devedesetih godina prošloga stoljeća i za sva stradanja koja su bila rezultat takve politike.

“Pozdravljamo tu izjavu” - odgovorio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na pitanje novinara da komentira Josipovićevu ispriku i govor u parlamentu BiH.

>>Josipovićeva pljuska HDZ-u, ispričao se za podjelu BiH

>>Blaškić: Josipovićev potez je pravi put za suradnju i povjerenje

Službeni Washington s odobravanjem gleda i na poziv hrvatskoga predsjednika da cijela regija snažnije rješava otvorena pitanja i pojača blisku suradnju.

Naglašavajući da nije vidio integralni tekst Josipovićeva govora te ga komentira na temelju novinarskog pitanja, Crowley je zaključio da su isprika hrvatskoga predsjednika za politiku podjele BiH te snažna potpora ustavnim reformama i euroatlantskoj intergraciji Bosne i Hercegovine identična s nastojanjima SAD-a da pomogne u stabiliziranju jugoistoka Europe.

- To je dio napora na kojemu radimo mjesecima, trudeći se postići napredak u regiji te je govor predsjednika Josipovića vitalno važan u procesu ublaživanja napetosti, pomirdbi među različitim zajednicama i stvaranju ozračja u kojem se reforme mogu dogoditi, a to je najvažnije - rekao je Crowley.

U Washingtonu nije bilo službenih reakcija na nezadovoljstvo vladajućeg HDZ-a Josipovićevim izjavama i na tvrdnje  potpredsjednika Hebranga koji je poručio "da bi bilo mudro da onaj koji se ispričava uime države i naroda prvo svoje stavove prodiskutira u svojoj državi".

Sudeći po brzoj podršci Amerike iznenadnoj Josipovićevoj isprici za sudjelovanje Hrvatske u podjeli Bosne, koja u Hrvatskoj otvara nove političke rasprave i podjele, mnogi će zaključiti da se hrvatski predsjednik prije savjetuje o vanjskpolitičkim nastupima s Washingtonom nego s Vladom na Markovu trgu.

Nije tajna da predsjednik Josipović uživa ugled u određenim političkim i pravnim krugovima u Americi, čiju je podršku tražio i uoči ulaska u predsjedničku utrku prošle godine. Neki od njih predviđaju da bi Josipović mogao brzo dobiti i službeni poziv za posjet Washingtonu, ali oni bolje informirani tvrde da Bijela kuća ima gusto ispunjen raspored posjeta stranih dužnosnika za ovu godinu i na njemu nema Hrvatske.

Prvi službeni susret s Barackom Obamom mogao bi se Josipoviću ostvariti u rujnu na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku ako uspije uvjeriti predsjednicu Vlade Jadranku Kosor da mu prepusti službeno putovanje u Ameriku, što zvuči kao nemoguća misija te će teško u tome uspjeti.

Hrvatska diplomacija dobit će nezahvalan posao pojašnjavanja odnosa Pantovčaka i Markova trga u stavovima o BiH i hrvatskoj ulozi u toj zemlji.

Američki tisak izvještava o Josipovićevoj isprici
The New York Times u tiskanom izdanju komentira Josipovićev govor u Sarajevu, naglašavajući kako je to “najjasnija poruka pomirenja do danas bilo kojeg čelnika triju naroda uključenih u rat, koji je bio najkrvaviji europski sukob od Drugog svjetskog rata.

The Washington Post je objavio članak o prvom posjetu predsjednika Josipovića susjednoj BiH te citira predsjednika Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića koji je odličnima ocijenio odnose s Hrvatskom za razliku od kritike upućene Srbiji.

O Josipovićevoj posjeti i isprici za sudjelovanje Hrvatske u politici podjele BiH početkom devedesetih godina izvještava i CNN, The Los Angeles Times i drugi listovi koji prenose agencijska izvješća iz Sarajeva.

Državno tajništvo daje snažnu potporu ulasku Hrvatske u EU
Phillip H.Gordon, pomoćnik američke državne tajnice Hillary Clinton za euroazijska područja, govoreći u srijedu pred Senatskim odborom za vanjsku politiku naglasio je kako “Amerika podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pažljivo je pratila sve što se događalo oko riješavanja graničnih problema sa Slovenijom te pomogla u tome”.

Naglasio je da SAD vjeruje da će Hrvatska završiti pregovore s EU do kraja ove godine i tada je moguće da Hrvatska ispuni li sve potrebne reforme i zadovolji suradnju sa Haškim sudom te nastavi borbu protiv korupcije postane članicom EU početkom 2012. godine.

Ključne riječi

Komentara 130

OB
-obrisani-
11:51 15.04.2010.

kumajelo, vidim da ste od nejebice poceli i po bosni da se vucarate u potrazi..,nego jel ti lignjica spremna da te kaptol uz misao na Josipoviva zadovolji

DU
Deleted user
10:21 15.04.2010.

Oni isti koji su dijelili Jugoslaviju podijelili si u BiH.Jedna je umrla,a druga je na umoru.I cemu se mi i kome imamo ispricavati?

OB
-obrisani-
09:48 15.04.2010.

Može ovako: \"Ispričavam se Večernjem listu i ovom forumu što vs svi ovi ljudi pljuju i opužuju.\" Tako mmeni zvuči Josipovićevo licemjerje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije