Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez promjena?

Saborski zastupnici protive se većim ovlastima predsjednika RH

Sabor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
14.01.2013.
u 14:33

Držim da se treba baviti važnijim stvarima nego što su ovlasti predsjednika i ovlasti Vlade – kaže Čuljak

Politički sustav u Hrvatskoj vrlo je stabilan i Ustav je dobro odmjerio odnose i suradnju među državnim tijelima, komentirao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rezultate prošlotjedne ankete agencije Ipsos Plus prema kojoj bi polovica Hrvata dala veće ovlasti predsjedniku RH Ivi Josipoviću.

Prema pisanju današnjeg Novog lista, tu anketu naručio je upravo Ured predsjednika, što im je na neizravan način potvrđeno i s Pantovčaka, s kojeg je poručeno da Ured surađuje s tvrtkom IPSOS PULS i od nje redovito dobiva rezultate različitih istraživanja, pa su tako dobili i rezultate ankete koja obuhvaća odnos javnosti prema instituciji predsjednika Republike. I sam predsjednik Josipović više je puta posljednjih godina naglašavao da bi trebao imati veću moć odlučivanja jer ovlasti koje ima nisu dovoljne kako bi pomogao građanima koji mu se žale na probleme, a želio je imati i mogućnost vraćanja zakona Saboru na doradu i dodatnu raspravu.

S druge strane, iz Vlade se šalju neslužbene poruke kako Ustav dobro definira ovlasti predsjednika Republike te kako uopće ne razmišljaju o novoj izmjeni Ustava kojom bi se još smanjilo ili povećalo te ovlasti ni o tome da se predsjednika bira u Saboru jer imaju previše drugog posla.

Poput predsjednika Sabora Josipa Leke, ni većina drugih zastupnika iz drugih političkih stranaka ne misli da bi trebalo povećati ovlasti predsjedniku, već misle da je važnije ojačati parlamentarizam.

Potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Tomislav Čuljak kazao je da njegova stranka uopće nije razmatrala mogućnost ni povećanja ni smanjivanja predsjedničkih ovlasti.

– Držimo da danas uopće nije vrijeme za raspravu o takvim idejama i kako ima puno važnijih stvari u Hrvatskoj koje treba riješiti, od problema koje doživljavaju svi naši građani preko problema u gospodarstvu i urušavanja cijelog sustava pa i do problema u sigurnosnom sustavu. Držim da se treba baviti s važnijim stvarima nego što su ovlasti predsjednika i ovlasti Vlade – kaže Čuljak.

S njime se slaže i predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Dinko Burić koji je ironično komentirao kako svaka naručena anketa dobije rezultat kakav priželjkuje onaj tko je naručio anketu.

– Što se tiče predsjednika RH Josipovića, ovlast ne da bi mu trebalo povećati, nego bi ovlasti trebalo svesti zaista na protokolarni dio. Treba ga birati Hrvatski sabor jer bismo na taj način dobili dvije koristi. Izbjegli bi se nepotrebni troškovi, a i smanjila šteta koju radi protiv interesa RH kao što to radi aktualni predsjednik. Treba imati samo protokolarne funkcije kao što to rade neke druge države. Ako se boji da bi mogao postati fikus, onda ja mogu reći da poslije svih poteza koje je vukao u svom mandatu, bolje i da ostane samo fikus, čak ga i ne treba previše zalijevati – vjeruje Burić koji misli da je jednaku štetu radio i Stipe Mesić, a jedinim pravim predsjednikom zove samo Franju Tuđmana.

– Ali nismo sada za takve ovlasti kakve je on imao. Hrvatska treba njegovati parlamentarnu demokraciju i Sabor treba birati predsjednika – tvrdi Burić.

Ravnoteža u ovlastima je vječno pitanje koje stalno treba preispitivati, smatra predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji bi ipak volio kad bi u hrvatskom društvu to preispitivanje bilo predloženo od strane političkih autoriteta, odnosno stručnjaka ili da postoji određena politička inicijativa ili da se stvorila određena kritična masa u političkim strankama koja bi inicirala takvu jednu javnu raspravu.

– U tom slučaju bio bih voljan sudjelovati u takvim javnim raspravama, a ne bih to činio na temelju anketa ili ispitivanja javnog mijenja putem agencija. Ne bi me smetalo da predsjednik države ima pravo da, recimo, neki zakon, za koji smatra da je neustavan ili protivan nacionalnim interesima vrati na još jedno odlučivanje. Mislim da korektiva nikad dosta u funkciji zaštite interesa građana jer se isprepliću razni interesi u politici – kaže Hrelja. Milorad Pupovac iz SDSS-a tvrdi da u Hrvatskoj nedostaje snažna i jača uloga parlamenta, što se, smatra, može vidjeti po nizu pokazatelja i to je krizno mjesto u našem političkom sustavu, a ne manjak ili višak ovlasti predsjednika Republike.

– Predsjednik Republike bi, po mom razumijevanju stvari, trebao biti osoba sa snažnim moralnim utjecajem u društvu i sa snažnim autoritetom koji proizlazi iz moralne funkcije. Naš predsjednik pored toga ima i znatne ovlasti koje mu daje Ustav u vanjskoj i unutarnjoj politici. Mislim da bismo svi zajedno trebali razmisliti o tome, kao što smo mi danas na Predsjedništvu Sabora razgovarali, o tome kako pojačati ulogu parlamenta u društvu. To je ono što nedostaje, o tome će ovisiti snaga naše demokracije i stabilnost našeg sustava – objašnjava Pupovac kojeg brine što još nije najbolje definiran odnos između parlamenta i Vlade. Zaključuje kako bi veće ovlasti predsjedniku kojem bi se eventualno omogućilo da utječe na odluke Sabora ili vraća Saboru ono što on donese, samo dodatno utjecale na srozavanje uloge parlamenta u našem društvu.

>>Građani: Josipoviću dajte ovlasti kao što je imao Tuđman

 

Komentara 9

Avatar MK
MK
14:55 14.01.2013.

...ma to samo SDP-ovci glume kao da imaju drugacija stajalista nego Predsjednik, koj se priprema za nove izbore - da lakse moze objasniti da nije predsjdnik SDP-a. ...zalosno da ima vremena za ovakve manipulativne vatrogasne vijezbe u funkciji sljedecih predsjednickihh izbora - dok na drugim poljima stvarno vatra gori a o kojoj nitko ne brine.

OB
-obrisani-
14:58 14.01.2013.

citajte aralicinu knjigu - mentalni komunist

Avatar Becarina
Becarina
06:56 15.01.2013.

Ne treba nam Hugo Cavez..iako netko pokusava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije