Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačna odluka

Sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu

predsjedništvo sabora, boris šprem, jadranka kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.04.2012.
u 15:40

Nastojat ćemo raspravom doći do toga da vidimo koje bi bilo mjesto u Hrvatskoj najizglednije za obilježavanje žrtava Križnog puta, rekao je Šprem

Hrvatski sabor više neće biti politički pokrovitelj spomendana bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta niti će tko iz Sabora doći u Bleiburg 15. svibnja, ali će još ove godine s pola milijuna kuna financirati komemoraciju. Odlučilo je danas tako Predsjedništvo Sabora iako su zastupnici HDZ-a tražili da se konačna odluka ostavi za sutrašnju sjednicu kako bi zastupnici imenom i prezimenom glasovali tko je protiv pokroviteljstva.

– Postoje žrtve ne samo Križnog puta nego postoje i mnoge nevine žrtve koje su stradale na način da im nije suđeno. Svi osuđuju one koji su počinili i koji su uzročnici tih žrtava, žrtve zaslužuju puno poštovanje i pijetet i to je ono s čim smo se na Predsjedništvu Sabora složili. Ono s čime se nismo složili jest da i dalje budemo pokrovitelj održavanja i obilježavanja spomendana bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta – objasnio je predsjednik Sabora Boris Šprem odluku Predsjedništva Sabora dodavši da je do "zbrke" došlo 1996. godine kod odluke Zastupničkog doma Sabora te Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kad je u jednom aktu navedeno da postoji spomendan, dakle dan obilježavanja hrvatskih žrtava za slobodu i nezavisnost, a u odluci o formiranju Odbora za obilježavanje bleiburških i žrtava Križnog puta tog istog datuma utvrđeno da se obilježavaju bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta.

– Radi se o tome da smatramo da su žrtve zapravo bile žrtve Križnog puta kroz Hrvatsku i Sloveniju, a da su se na bleiburškom polju odvijale završne i legitimne borbe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i već tada gotovo poraženih Pavelićevih snaga i da je tamo bilo stradanja s obje strane, ali nije bilo nevinih žrtava. Nevinih žrtava je bilo jer je do njih došlo bez suđenja, na stratištima i grobnicama tijekom Križnog puta. Smatramo da treba obilježavati, dati počast i pun pijetet tim žrtvama na stratištima i grobnicama Križnog puta – objasnio je Šprem stav SDP-a.

Njegova stranka, nastavio je, smatra da bi 18. studenoga, kada se obilježava tragedija Vukovara, trebao biti i spomendan na sve hrvatske žrtve stradale za slobodu i nezavisnost te da bi se 23. kolovoza trebao obilježavati kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma i autoritativnih režima.

– Bilo bi dobro da se u devetom mjesecu predloži Saboru prvo čitanje Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, i da se na jedan puno bolji način uredi obilježavanje i spomendana. Nastojat ćemo raspravom doći do toga da vidimo koje bi bilo mjesto u Hrvatskoj najizglednije za obilježavanje žrtava Križnog puta – nastavio je Šprem, a na pitanje zašto se sada mijenja mišljenje kada su ranije u Bleiburg išli i Ivica Račan, i Zoran Milanović i Ivo Josipović, predsjednik Sabora je odgovorio:

– SDP ne mijenja mišljenje, SDP razmatra što se događalo ovih zadnjih 12 godina, a događale su i se zloupotrebe i manipulacije obilježavajući na Bleiburgu žrtve Križnog puta. Kao što znate, ustaška, fašistička ikonografija dominirala je upravo na vašim ekranima, niste mogli to zaobići. Želimo to promijeniti, želimo učiniti to da se žrtve Križnog puta obilježavaju u Hrvatskoj, da se obilježavaju na dostojanstven i primjeren način. Prije smo išli tamo zato što se ustalilo mišljenje da je Bleiburg simbol žrtava Križnog puta – odgovorio je Šprem te dodao kako ljudi i dalje mogu ići u Bleiburg ako to žele, no da će država to obilježavati na stratištima i grobnicama duž Križnog puta.

– Odluka većine u Predsjedništvu jest da Sabor ne bude pokrovitelj, ali da se isplati novac, što mislim da je licemjerno jer očito nije bilo dovoljno hrabrosti u vladajućima da idu do kraja. Pitanje je zašto isplatiti novac za nešto što smatraju da je loše, nepotrebno ili štetno. Odluka vladajuće većine da se skine pokroviteljstvo nad komemoriranjem u Bleiburgu pokazuje da misle da je to loše pa je onda pitanje zašto za to loše daju novac poreznih obveznika. Smatramo da je to loša odluka i ona će sigurno uvjetovati nove podjele u hrvatskom društvu – zaključila je nakon predsjedništva predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je podsjetila da je ona kao predsjednica Vlade išla u Bleiburg, ali još ne zna hoće li ići ove godine.

Komentara 297

OB
-obrisani-
19:52 17.04.2012.

Globalpres, kad je to Hrvatska pod HDZ-om imala gospodarski rast od 7,5%? I gdje si pronašao taj podatak?

AL
AlanFord
21:45 17.04.2012.

17.04.2012. u 21:43h A.M. je napisao/la: Poštovani, Dobro se razumije na one kojima je upućeno. Lijep pozdrav.

OB
-obrisani-
19:51 17.04.2012.

alo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije