Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
no ne i proračun

Sabor potvrdio uvođenje fiskalnih blagajni početkom sljedeće godine

sabor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
23.11.2012.
u 13:50

Svi obveznici moraju se pravovremeno pripremiti jer kazna za neprovedbu fiskalizacije bit će pečaćenje i zabrana rada sve dok se ne uspostavi fiskalizacija, a od nje su izuzete samo djelatnosti koje se mogu kontrolirati na drugi način

Od početka iduće godine uvode se fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika, odlučeno je u petak u Hrvatskom saboru pri izglasavanju Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Svi obveznici moraju se pravovremeno pripremiti jer kazna za neprovedbu fiskalizacije bit će pečaćenje i zabrana rada sve dok se ne uspostavi fiskalizacija, a od nje su izuzete samo djelatnosti koje se mogu kontrolirati na drugi način, naplata cestarina, plaćanje osiguranja ili participacije u bolnicama... Trošak prilagodbe, odnosno trošak nabave uređaja priznaje se u trošak poslovanja obveznika.

Hrvatski sabor izglasovao je i izmjene Stečajnog zakona prema kojima stečaj više neće omogućavati nastavak poslovanja, već će se to rješavati u predstečajnoj nagodbi. Stečajni plan donosit će vjerovnici, a omogućuje se i prodaja stečajnog dužnika u cjelini, dok se na vjerovnike prenose ovlasti u vezi troškova stečajnog postupka. Ograničava se broj stečajeva koje upravitelji mogu voditi kod jednog suca na tri postupka te se uvodi pravilo da stečajni upravitelj koji ne postupa savjesno gubi pravo na nagradu.

U drugo saborsko čitanje upućen je Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona, dok nije prihvaćena izmjena članka koju su predložili Hrvatski laburisti, a kojim se trebala predviđati kaznena odgovornost za poslodavca koji u zakonom propisanom roku radniku ne dostavi obračun iznosa neisplaćene cijele ili dijela plaće, naknade plaće ili otpremnine koji je bio dužan isplatiti.

Zastupnici nisu izglasali rebalans proračuna, što će vjerojatno napraviti tek kada u utorak rasprave Proračun za 2013. godinu.

>>'Država ima sredstva za plaćanje obveznog predškolskog odgoja'

Komentara 9

ZI
zicco
14:47 23.11.2012.

Tamni Andjeo što je tu čudno?...u Njemačkoj je sramota ne platiti porez državi,Beckera su popljuvali i izbjegava Njemačku u širokom luku...na ovim prostorima je sramota i izvrgnut ruglu onaj tko plaća, a oni koji ne plaćaju su nacionalni heroji....mislim naa one s rezidencijama u Monaku i sl.....a da ne govorim o lopovima vlasnicima kafića....dnevni utržak 100kn!?...alo!

OB
-obrisani-
14:48 23.11.2012.

zicco pa upravo to i govorim....kod nas su fiskalne kase već par godina....pa ništa svu korist su imali samo proizvođači i uvoznici fiskalnih kasa šverca se kao 90-ih

OB
-obrisani-
14:16 23.11.2012.

uvela prvo srbija pa republika srpska...za bosnu ne znam ,pa sad hrvatska a jedna nemačka ne uvodi....ko je tu lud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije