Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmijenio zakon

Sabor omogućio prebacivanje novca iz II. mirovinskog stupa u proračun!

Milanović Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2014.
u 15:02

Za izmjene Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima glasovala je većina saborskih zastupnika

Hrvatski sabor većinom je glasova izglasao izmjene Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima kojim će se omogućiti prebacivanje preko pet milijardi kuna iz drugog u prvi mirovinski stup, čime Vlada želi povećati proračunske prihode kako bi ispunila obveze iz procedure prekomjernog deficita. Riječ je o novcu koji su u drugi stup uplaćivali zaposlenici države s beneficiranim radnim stažem.

HDZ-ov Ivan Šuker usprotivio se ovim izmjenama zakona koje je Vlada napravila podnošenjem posebnog amandmana te dodao da je ovo jednokratno rješenje koje ne nudi ništa dobro.

– Oko pet milijardi kuna povući će se 2014. i 2015, a što će biti 2016. kada se to više neće moći napraviti? Proračun će opet biti u problemima. Prije nekoliko dana, kada se o ovom Zakonu raspravljalo u Saboru, pitao sam ministra Miranda Mrsića hoće li se dirati u drugi stup, a on mi je odgovorio da neće. Dakle dva suprotna stajališta u samo nekoliko dana – primijetio je Šuker te dodao da se sada jednokratno sve što su ljudi uštedjeli u proteklih 11 godina dekretom prebacuje u državni proračun.

Sabor je donio i Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se stvaraju uvjeti za slobodno formiranje cijene naftnih derivata, što znači da ih više neće određivati Vlada već tržište.

Izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koje su zastupnici također danas izglasali, nakon 62 godine Grad Dubrovnik preuzima od Društva prijatelja dubrovačke starine upravljanje dubrovačkim zidinama. Saborska većina, uz protivljenje HDZ-a, izabrala je dugogodišnju novinarku HRT-a Mirjanu Rakić za članicu i predsjednicu Vijeća za elektroničke medije. Ona će u Vijeću zamijeniti Zdenka Ljevaka.

– Nije jasno s kojim datumom idu razrješenje i imenovanje. Jedno piše u papirima, a drugo je rekao predstavnik Ministarstva kulture – komentirao je Šuker. Podsjetimo, tijekom rasprave o ovoj temi na Odboru za medije HDZ-ovci su se zapitali zašto se između 19 kandidata izabrala baš Rakić koja je od 1. siječnja u mirovini, a mandat traje pet godina, a Sunčana Glavak je tada podsjetila i da je Rakić dr. Franju Tuđmana nazvala ratnim zločincem.

Komentara 11

Avatar deziderij
deziderij
17:53 31.01.2014.

Sabor ! Kakav Sabor ? Pa to je kokošinjac a kokošinjac nikada neće niti može biti Sabor.

FT
ftahi
17:49 31.01.2014.

Ovo je pljačka, kojim pravom uzimaju novac iz drugog stupa; poznato je da su već jednom očistili oni prije mirovinski fond tzv. " . stup. Kuda idu divlje svinje, ???

CR
crocro
19:33 31.01.2014.

Privatni interes se preko zastupnika u saboru pretvara u državni interes. I priči je kraj. Time se želi poručiti "sitnozubima" da uopće u ništa ne trebaju biti do kraja sigurni. Tako se može oduzeti i kuća nakon što pojedinci odluže da je to državni inters. Ako se hoće napraviti cesta, raskrižje, stambena zgrada i sl. a vi nećete prodati svoju imovinu na koj se planira građevina i to po za vas nepovoljnoj cijeni, onda će vas država izvlastiti zbog viših državnih interesa, pa vi onda svirajte .......... Prerma tome nemojte se čuditi jer sve je moguće a vi recite da ste sigurni da vas nikada i nitko nigdje neće oštetiti. Tko je siguran? A zar ne bi svi u pravnoj državi trebali biti sigurni u svoja prava i privatnu imovinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije