Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštro u Saboru
Povratak na članak

Oporba prijedlog Zakona o referendumu naziva Zakon o onemogućavanju referenduma

HDZ-ov Ante Babić smatra da prijedlog ovoga zakona kasni. Posebno mu je sporna odredba koja kaže da se na referendumu ne mogu donositi odluke koje bi ugrozile vrednote ustavnog poretka.

Komentari 7

BR
Brandfackel2
07:54 25.02.2015.

Ovakav zakon predstavlja ozbiljan pomak, od feudalizma ka robovlasništvu... Upravo toliki je odmak vlasti od naroda u današnje doba...

VL
DU
Deleted user
08:52 25.02.2015.

Referendum je po izvornom, dakle skandinavskom modelu, korektiv izvršne vlasti - odnosno ako je vlast donijela neku odluku koja posljedično pogodila interese neke društv. skupine, ona ima pravo via referendum poništiti tu po njih štetnu odluku, ako uspije dakako... I kod nas imate paradoks da vlast ne trpi ni kritiku, a da se o referendumu kao korekciji ni ne govori - i da će svaka vlast na ovim prostorima napraviti ama baš sve da se oteža, ili još bolje onemogući, svaka inicijativa neke skupine građana koja bi u konačnici poništila njihovu bogomdanu odluku. Tko meni ne vjeruje, nek pogleda nedavnu presudu Ustavnog suda što je 10 % prag za sazivanje referenduma i podatak o broju glasača kojeg iznio ministar pravosuđa desetak dana nakon toga. Ili jedan ili drugi morali su dati ostavku jer je riječ o velikoj statističkoj razlici, zar ne?

VL
Avatar Neron
Neron
11:36 25.02.2015.

U modernoj demokraciji referendum je postao otegotna okolnost za vladajuće. Pa zamislite, ne samo da narod zahtjeva da svake četiri godine bira nove ljude u strukture vlasti (iako se stalno vrte jedni te isti ljudi), nego sad spominju i referendum!!! To treba ograničiti, onemogućiti u svakom pogledu! Interesantno je da će se po tom pitanju složiti i crni i crveni, i fašisti i komunisti, i liberali i konzervativci! Skupljanje potpisa će se, traži naš Peđa, održavati samo u tijelima uprave. Vjerojatno svake šeste srijede u mjesecu, od dvanest do podne! Referendumska pitanja ne smiju biti u suprotnosti sa zakonom EU. ZAŠTO? Kad je EU volja EU narasla iznad volje naroda? Mi smo u EU zato jer to želimo, a ne zato jer nam to zakon dopušta!

VL
Avatar kravata
kravata
21:50 25.02.2015.

Peđa Grbin je izguglani pravnik i političar narod treba ustav do kojeg može i razumi običan siromašan hrvatski čovjek kojeg bi trebali razumjet svi izguglani kao što Grbin jednosmjerni ne-školovani hrvati.

VL
DU
Deleted user
08:41 25.02.2015.

Jel Karamarko došao na posao?

VL
OB
Objektivno...
08:30 25.02.2015.

Šta će nama uopće zakoni? Zakon o pravu na pristup informacijama je jedan od naših najboljih zakona. Ali, pokušajte u praksi zatražiti neku informaciju od tijela javne vlasti pa ćete vidjeti kako ćete se provesti. Odmah vam slijedi tužba za klevetu jer zadirete u nečiju privatnost. Bez obzira što povjerenica za informiranje zaključkom naloži da vam se u roku od 15 dana ta informacija mora dostaviti, vas se tereti i za nametljivo ponašanje, teroriziranje, maltretiranje, kriminaliziranje...itd. Znam za više takvih slučajeva u praksi

VL
BR
brankomat61
15:33 25.02.2015.

bivši ministar uprave a sada zastupnik Mlakar priznao je da je informatički polupismen ili nepismen pa se valjda na temelju toga protivi on line sakupljanju potpisa ! ljudi , jeli to moguće da netko s takvom (ne)kvalifikacijom u 21. st.. primi rukom kvaku na vratima zgrade Vlade ili Sabora ?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.