Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjevi oporbe

Sabor će ipak kontrolirati Vladu oko europskih poslova

hrvatski sabor
Patrik Macek/PIXSELL
18.06.2013.
u 10:18

Prijašnjom verzijom zakona predviđalo se da premijer samo dva puta godišnje izvještava Sabor o europskim pitanjima.

Vladajuća većina prihvatila je zahtjeve HDZ-a i drugih oporbenih stranaka prema kojima će premijer i Vlada češće morati izvještavati Sabor o pitanjima koja se tiču EU. Izmijenjeni nacrt Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, naime, predviđa da Vlada mora izvijestiti Sabor o najavljenom dnevnom redu svake sjednice Europskog vijeća te nakon sjednice vijeća o zaključcima koji su doneseni u roku od 15 dana. Prijašnjom verzijom zakona predviđalo se da premijer samo dva puta godišnje izvještava Sabor o europskim pitanjima. Također je bilo predviđeno da, iznimno, predsjednik Sabora može pozvati premijera da Saboru podnese izvješće, a po novom prijedlogu to će moći učiniti i Odbor za europske poslove. Navedene izmjene predstavljaju ispunjenje suštine zahtjeva HDZ-a, objasnio je novinarima nakon sjednice odbora HDZ-ov Vladimir Šeks, no tek će na sjednici kluba stranke odlučiti jesu li njihovi zahtjevi prihvaćeni u tolikoj mjeri da mogu podržati zakon prilikom glasanja.

Prethodnim prijedlogom oporbenjaci nisu bili zadovoljni zato što su smatrali da se njime Vlada stavlja iznad Sabora te da parlament neće imati kontrolu nad njom, što nije, govorili su, u duhu parlamentarne demokracije.

>>RH je ispunila sve uvjete za EU, sada treba pomoći susjedima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije