Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR IZGLASovaO

Sabor s čak 124 glasa za odlučio da referendum o EU bude 22. 1.

sabor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
23.12.2011.
u 18:24

Pitanje koje će se građanima postaviti na referendumu je "Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?", a ponuđeni odgovori će biti "za i protiv"

Referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju održat će se 22. siječnja, odlučili su zastupnici Hrvatskog sabora sa 124 glasa za i jedanaest suzdržanih. Suzdržani su bili HDSSB-ovci koji su tražili široku raspravu i odgodu referenduma za tri mjeseca kako bi se građane dovoljno informiralo o Europskoj uniji, a jednako su mišljenje dijelili i Hrvatski laburisti koji žele odgodu referenduma do sredine veljače iz istog razloga.

Kao što je to novi premijer Zoran Milanović najavio u četvrtak navečer, pitanje koje će se građanima postaviti na referendumu je "Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?", a ponuđeni odgovori će biti "za i protiv".

Prije rasprave o referendumu Jadranka Kosor čestitala je novom predsjedniku Vlade i njegovim ministrima, a zatim ponovno podsjetila na sve zasluge njezine Vlade za potpisivanje pristupnog ugovora s EU, kao i na njezinu zaslugu za potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

– Riješili smo pitanje sa Slovenijom koje je 18 godina stajalo na stolu. Imali smo 35 poglavlja koje smo morali odraditi i to smo uspješno napravili. Dokazali smo da smo snažna država i da sami možemo rješavati svoje probleme – kazala je Kosor naglasivši da joj je žao što su u tome bili sami bez ičije potpore. Dodala je da nema puno vremena te da ako ne krenemo odmah s pripremom referenduma, nećemo stići obaviti sve poslove.

– Pozivam građane da u što većem broju izađu na referendum i daju svoju potporu kako bi 1. srpnja 2013. Hrvatska postala punopravna članica – zaključila je Kosor.

Novi premijer Zoran Milanović zahvalio je dosadašnjoj vladi na odrađenom poslu te rekao da treba poštivati mišljenje građana, koje je u postocima prema anketama manje sklono Europskoj uniji od broja građana koji su izašli na izbore.

– Građani su s razlogom skeptični. Ne slažu se svi s datumom 22. siječnja – rekao je te uzvratio premijerki na opasku da im dosadašnja oporba nije davala potporu oko pregovara u EU riječima da je samo tražio objašnjenje vezano za arbitražni sporazum koje nikada nisu dobili.

U raspravi su najglasniji bili HDSSB-ovci koji su se svi javili za riječ. Tako je Zoran Vinković govorio o cijelom nizu stručnih tekstova koji su objavljeni na temu problema vezanih uz EU te ustvrdio da bi trebalo sve to proučiti prije referenduma.

– Je li Europska unija sveti povijesni cilj građana ili želja oligarhije za skupim briselskim foteljama. Nadam se da ovo slušaju građani koji nemaju ni posao, a kamoli internet da prouče sve što ih zanima oko EU. Stoga je legitiman zahtjev da se referendum odgodi za tri mjeseca – poručio je Vinković. Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista na istom je tragu tražio odgodu referenduma jer "90 posto građana ne zna gotovo ništa o EU" te poručio da njegova stranka ne spada među euroskeptike, već ne želi da ih se plaši nekakvim rokovima za koje nema opravdanja.

Komentara 66

KA
karlovackopivo
23:59 23.12.2011.

jaruzelskia Da cujem,sa postovanjem.

HR
hrvatska8
14:52 24.12.2011.

vucko-to sa placom EU-parlamentu ti je oko 8,000€ plus Saborska placa.

OB
-obrisani-
21:50 23.12.2011.

EUzoki - tis pravi YU patriota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije