Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO NALOGU VEM-A

Sa 100.000 kuna kažnjen RTL: Lani imali nedovoljan udio europskih djela u programu

Zgrada RTL televizije
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
VL
Autor
hina
09.05.2023.
u 14:35

Od nakladnika RTL Hrvatska zatražit će se očitovanje zbog nedovoljnog udjela EU djela i udjela djela mlađih od pet godina na kanalu RTL Crime i udjela djela mlađih od pet godina na kanalu RTL Living, ističe se u odluci VEM-a

Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je prekršajni nalog od 13.270 eura (100.000) kuna nakladniku RTL Hrvatska i 1320 eura (cca 10.000 kuna) odgovornoj osobi RTL-a zbog nedovoljnog udjela europskih djela u 2022. na kanalu RTL 2. Od nakladnika RTL Hrvatska zatražit će se očitovanje zbog nedovoljnog udjela EU djela i udjela djela mlađih od pet godina na kanalu RTL Crime i udjela djela mlađih od pet godina na kanalu RTL Living, ističe se u odluci VEM-a.

RTL Hrvatska u odgovoru Hini ističe kako ne komentiraju postupke koji su u tijeku. Prema Zakonu o elektroničkim medijima i Pravilniku VEM-a o kriterijima i načinu povećanja opsega udjela europskih djela, pružatelj audiovizualnih medijskih usluga mora postići da europska djela čine više od 50 posto njegova godišnjeg vremena objavljivanja, od čega barem polovina od navedenog udjela od 50 posto moraju biti hrvatska audiovizualna djela.

U godišnje vrijeme objavljivanja ne ubraja se vrijeme namijenjeno vijestima, sportskim događanjima, igrama, oglašavanju, uslugama teleteksta i teletrgovini. No, u opseg udjela europskih djela ubrajaju se audiovizualna djela vlastite proizvodnje i hrvatska audiovizualna djela. U slučaju nepoštovanja navedenih zakonskih odredbi, propisane su, a prije uvođenja eura, novčane kazne od 100.000 do milijun kuna.

>> VIDEO Počeo "bijeli štrajk" sudaca na hrvatskim sudovima

Komentara 21

Avatar Stradun
Stradun
14:51 09.05.2023.

Čudna regulativa. Kažnjavaju ih za te nebitne stvari, a ne za programe kojima ismijavaju ljude slabije izobrazbe i intelekta .

ZA
zagabria1
15:40 09.05.2023.

Ali zato emitiraju sve srpske serije koje veličaju kriminal i mafiju. Nijednu nisu propustili

DA
DarkoIvica
16:42 09.05.2023.

Kaznili su ih sa koliko, 1300 eura. Marketingaši znaju koliko je to, nekoliko sekundi reklama za vrijeme onog smeća od reality programa u kojima doslovno ismijavaju ljude slabijeg kapaciteta. Dobra poruka za ubuduće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije