Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPSOS PULS

S promjenom vlasti stigao je i optimizam

zoran milanović
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
27.12.2011.
u 19:30

Zoran Milanović ima najbolji rejting do sada, podržava ga 62 posto birača. Jadranka Kosor, pak, odlazi u oporbu s potporom od 27 posto birača.

Promjena vlasti donijela je veliki porast optimizma u Hrvatskoj, premijer Zoran Milanović popularniji je nego ikad, a Jadranka Kosor otišla je u opoziciju s najlošijim rejtingom koji je ijedan šef oporbe imao do sada.

Rezultati su to prvoga poslijeizbornog istraživanja koje je provela agencija IPSOS PULS za Novu TV. U prosincu čak svaki treći ispitanik misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Prije izbora je takav pozitivan stav imao tek svaki deseti građanin.

Novo kormilo

Trenutačni pozitivan trend oslikava i podatak prema kojemu je neposredno prije izbora čak 83 posto građana mislilo da zemlja ide u lošem smjeru, a sada je takvoga uvjerenja njih 50 posto.

Kao što se može i očekivati, manje ružičasti pogled na stvarnost nakon izbora imaju birači HDZ-a. Njih svega 26 posto misli da Hrvatska ide u pozitivnom smjeru. Birači laburista i dalje su pesimistični, ali ipak manje nego prije. Sada ih je pesimistično 59 posto, a prije mjesec dana bilo ih je pesimistično visokih 80 posto.

Budući da je optimizam u izravnoj vezi s činjenicom da se promijenila vlast te da su nade okrenute prema novoj ekipi za političkim kormilom, zanimljiva je usporedba s raspoloženjem koje je vladalo nakon prošlih i pretprošlih parlamentarnih izbora. I u toj usporedbi Milanović dobro prolazi. Nakon prve HDZ-ove pobjede koju je izvojevao Ivo Sanader, početkom 2004. godine, 43 posto građana mislilo je da idemo u dobrom smjeru (više nego sada), a 37 posto u lošem. Nakon izbora 2008. godine čak je 52 posto Hrvata mislilo da idemo u lošem smjeru, a svaki treći u dobrome. Poslijeizborni optimizam u najvećoj mjeri iskazuju građani u životnoj dobi između 45 i 60 godina, visokoobrazovani i Zagrepčani.

Mladi pesimistični

U pesimizmu prednjače mlađi, građani koji su završili samo osnovnu školu, te Slavonci i Dalmatinci.

Usporedi li se tek formirana Vlada s onom koja joj je prethodila, u prednosti je tim Zorana Milanovića. Potporu mu daje 58 posto građana, uskraćuje je 11 posto, dok 24 posto ispitanika smatra da će im biti isto kao i prije.

Premijer Milanović u prosinac je ušao popularniji nego ikada. Pozitivno mišljenje o njemu ima 62 posto birača (prije izbora o njemu je tako mislilo 48 posto), dok mu u Kukuriku koaliciji potpora iznosi 90 posto.

O šefici oporbe Jadranki Kosor u HDZ-u pozitivno misli 72 posto ispitanika. Visoku potporu uživa predsjednik države Ivo Josipović, ona iznosi 80 posto. Nakon izbora 2004. o Sanaderu je pozitivno mislilo 65 posto birača, a o Ivici Račanu 50 posto. Nakon izbora 2008., 51 posto mislilo je dobro o Sanaderu, a 50 posto o Milanoviću.

Komentara 54

ŠI
šimuka
20:17 27.12.2011.

Porastao optimizam.Da,ako čemo lagat.Kako se crvendačima tepa,objektivno nema šta.Koje slugansko novinarstvo.

CM
crna mamba
21:05 27.12.2011.

Šta se odmah uvlačite novoj vlasti,šta su vam obećali?

DO
DONJA
20:12 27.12.2011.

Dobar pokazatelj nove Vlade je da ćemo kupovati ali i plačati skuplje barem 2% a možda i više,da je to Jaca napravila novinari,ekonomisti,sindikati,SDP i cijela kukuriku koalicija bi napravili revoluciju a sada vidimo tko vlada u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije