Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2016. u 09:00

Iako čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak pokazuje preveliku želju da dođe na vlast pod svaku cijenu, to je u ovom trenutku prezahtjevna i preriskantna operacija

Tomislav Karamarko ozbiljno je zaprijetio premijeru Tihomiru Oreškoviću. Uvijeno mu je poslao poruku da će ga smijeniti ako ubuduće ne bude poslušno provodio naputke i želje HDZ-a. Iako Karamarko ima solidnu glasačku mašineriju u Saboru, Orešković može bez brige krenuti na političku turneju po Hrvatskoj. Najmanje je vjerojatno da HDZ može naći u Saboru partnera koji bi mogao zamijeniti Most.

Iako čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak pokazuje preveliku želju da dođe na vlast pod svaku cijenu, to je u ovom trenutku prezahtjevna i preriskantna operacija. Bilo bi to političko samoubojstvo HNS-a koji svoj uzlet može ponajviše zahvaliti Zoranu Milanoviću. Takva koalicija štetila bi i HDZ-u koji bi morao objasniti svojim biračima kako to da su mu odjednom bliža politička djeca Vesne Pusić od smjernih katolika i konzervativaca Oreškovića i Petrova.

Šef HDZ-a jedino može pokušati uskratiti podršku Oreškoviću u Saboru i tako izazvati nove izbore. Karamarko se neće odlučiti na tako radikalan potez ne samo zato što su pred njim unutarstranački izbori, nego prije svega zato što je to riskantno za HDZ. U avanturi prijevremenih izbora HDZ može izgubiti ono što sada ima. Nije to apsolutna vlast kakvu je Karamarko očekivao, ali nije ni tako loša. Nakon četiri godine teškog oporbenog životarenja, HDZ je jedino mogao doći na vlast pristajući na bolne kompromise.

Ne samo da je morao naći koalicijskog partnera, nego je morao podnijeti “žrtvu” da na čelu Vlade bude nestranački Orešković. Karamarkovi savjetnici mogli su već tada predvidjeti da će u takvoj raspodjeli moći HDZ imati velikih problema. Premijer ima prevelike ovlasti da bi se na njega moglo utjecati s pozicije potpredsjednika. Možda je Karamarko mislio da će Orešković biti potrčko na daljinsko upravljanje, ali se u tome očito prevario. Nešto slično mislila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je ipak shvatila da je pretjerala kada je bez potrebnih konzultacija odlučila smijeniti ravnatelja SOA-e. 

Kritikom svog šefa Oreškovića Karamarko pokazuje svoju nemoć, ali i slabi ugled Timova tima u čijem su sastavu i HDZ-ovi ministri. Normalno je da Vladu i premijera kritiziraju oporba, mediji, nevladine udruge i “obični” građani. Nije, međutim, uobičajeno da se u najžešćeg kritičara premijera prometne njegov prvi potpredsjednik. Karamarku takav nastup može donijeti nešto bodova u uskom krugu HDZ-ovaca, ali mu zato može nanijeti puno veću štetu u široj javnosti. Oreškovićeva Vlada dobit će prolaznu ocjenu samo poboljša li ekonomske prilike u zemlji i provede reforme. Velikoj većini građana nije bitno tko će biti na čelu obavještajne službe sve dok ravnatelj radi dobro i po zakonu. Ali će zato kazniti onu stranku i onog stranačkog vođu koji je spreman rušiti Vladu samo da bi na neku poziciju postavio svog čovjeka. Sasvim dobar razlog da se Orešković ne treba bojati Karamarkovih prijetnji.  

>> ‘Kad je Karamarku trebala potpora, bili smo članovi, a sada nismo?’

>> Kako će završiti politički dramolet s tri lica koja se bore za istu vlast

Komentara 1

CI
CIPS
09:24 31.03.2016.

Zašto SDP partija i daje podmeće svima, pri tome ne birajući žrtve? Jasno je da HDZ vlada daleko bolje od bilo koje druge političke opcije i to očito nekoga smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije