Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Okreni na 30"

S manje struje svaka obitelj može uštedjeti

struja
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/3
21.04.2010.
u 21:50

Analiza je pokazala da je obitelj Popijač bila malo štedljivija od obitelji Jamić.

Dvije velikogoričke obitelji, Jamić i Popijač pobjednice su Večernjakove i Arielove akcije "Okreni na 30" kojoj je cilj bio u mjesec dana smanjiti potrošnju električne energije i time uštedjeti novac koji im iz novčarke odlazi na račun Hrvatske elektroprivrede.

Šesteročlana obitelj Jamić za račune za struju u stanu od 65 kvadrata plaća 835,51 kunu za šest mjeseci, a računi su četveročlane obitelji Popijač za isto razdoblje 765,55 kuna. Obje obitelji na mjesec dana pristale su neke uređaje posve isključivati i strogo paziti na svaku potrošnju. Postavili su štedne žarulje, odjeću prali isključivo u najjeftinijoj tarifi, a u toj tarifi uključivali su i perilicu posuđa i sušilice.

– Isključujemo iz utičnice sve aparate dok nisu u upotrebi i pazimo da svjetlo ne gori nepotrebno. I kuhanje na plin dodatna je ušteda – komentira Ivana Jamić. Ova ih je akcija, kako kažu obje obitelji, naučila korisnim savjetima u kojima i uštede od 100 kuna mnogo znače.

– Uštede ćemo potrošiti na djecu – komentiraju obje majke. Sve indikatore potrošnje struje u obje obitelji analizirao je stručnjak Matija Vajdić, koji je prije mjesec dana kada je akcija počela, predvidio da će obje obitelji uspjeti uštedjeti i do 20 posto svoje potrošnje. M. Vajdić kaže:

– Priznajem da sam oduševljen rezultatima. Obje obitelji jako su odgovorno i racionalno trošile struju.

Struja je čista energija, ali njena proizvodnja često nije

Obje su obitelji svakodnevno morale dostaviti stanje svoga brojila da se točno i precizno prati koliko troše. Analiza je pokazala da je obitelj Popijač bila malo štedljivija od obitelji Jamić.

Svaki član u obitelji Popijač (četveročlana obitelj) po kvadratu stana potroši 1,80 kWh po četvornome metru, a obitelj Jamić (šesteročlana obitelj) 4,71 kWh po četvornom metru .

– Indikator potrošnje električne energije po osobi u kućanstvu za obitelj Popijač iznosi 39,73 kWh po osobi, a za obitelj Jamić 51,00 kWh. Ipak, obitelj Jamić troši više jer ima troje djece koja su stalno doma i koja izravno (česta uporaba računala) ili neizravno (veća količina rublja) troše električnu energiju.

Obje su obitelji racionalni potrošači električne energije i mogu biti dobar primjer drugima – zaključio je na kraju analize stručnjak Matija Vajdić.

Obje velikogoričke obitelji iz Večernjakove i Arielove akcije bit će nagrađene devetomjesečnom zalihom Arielova praška za pranje rublja. Tko štedi struju također se ponaša ekološki, iako je posrijedi čista energija, ali njena proizvodnja često nije.

Komentara 2

L3
luka_37
12:09 22.04.2010.

Najbolje bi bilo vratiti se u kameno doba pa nitko neče potrošiti ni 1,80 kW...SRAMOTA

OB
-obrisani-
13:49 22.04.2010.

\"u stanu od 65 kvadrata plaća 835,51 kunu za šest mjeseci\" ===============00= Dajte ne trkeljajte gluposti. 1. mjesečno to iznosi 139,25 kunu za 6 osoba i to je mizerna svota 2. ako ćeš u 6 mjeseci za 6 osoba uštedjeti 100 kuna i kilaviti se da ćeš kupiti garderobu za te novce, a navečer čekati 22 sata i do 23 ili do ponoći peglati da bi uštedio par lipa je trkeljanje gluposti pošto sve to radiš pod svjetlom. 3. Plaćamo obnovljive izvore, ,a nitko ih niti gradi niti ih koristimo, no lova nestaje. 4. Nema stumulacije niti porezne olakšice za eko kuće, saolarnu energiju, vjetroelektrane. 5. Zaboli me ona stvar za ovaj članak i obadvije obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije