Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
đinđićevo ubojstvo

S. Kalinić: Legija iz osvete zapovjedio ubojstvo svjedoka

sretko kalinić
VL
16.08.2010.
u 07:42

- Svjedočenje će se tretirati kao dokaz. S drugim materijalnim dokazima, primjerice analizom DNK, bit će dovoljno za pokretanje službene istrage za ubojstvo Vukojevića - kaže izvor.

BEOGRAD - Sretko Kalinić u petak je svjedočio u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici srbijanskim istražnim organima o ubojstvu svjedoka suradnika Zorana Vukojevića Vuka (31), optužujući Milorada Ulemeka Legiju da je to zapovjedio iz zatvora, doznaje današnji Blic.

Kalinić je posvjedočio kako je Legija naredio Vukojevićevo ubojstvo kao osvetu za svjedočenje u postupcima vezanim uz ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića i protiv zemunskog klana. On je između ostalog rekao da su Vukojevića oteli braća Miloš i Aleksandar Simović te Zoran Pović. Ispričao je kako su Vukojevića mučili da bi im rekao gdje je skriven novac "zemunaca".

Prema Kalinićevu svjedočenju, nepažnjom Aleksandra Simovića, koji je mučio svjedoka suradnika, njegov pištolj je opalio i ranio Povića. Tada su shvatili kako nemaju više vremena pa su ubili Vukojevića, a Povića odvezli ispred bolnice, gdje su ga ostavili - tvrdi izvor Blica upoznat s Kalinićevim svjedočenjem. Na zamolbu iz Srbije Kalinića je u petak, kao svjedoka, saslušavao sudac Županijskog suda u Zagrebu u nazočnosti istražnog suca Višeg suda u Beogradu i zamjenika tužitelja za organizirani kriminal u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, dodao je izvor.

- Ovo će se Kalinićevo svjedočenje tretirati kao dokaz.  S drugim materijalnim dokazima, primjerice analizom DNK, bit će dovoljno za pokretanje službene istrage za ubojstvo Zorana Vukojevića - kaže on.

Kasnijom je analizom utvrđeno da je Vukojević brutalno mučen i živ spaljen. Samoljepljivom mu je trakom bila omotana gornja polovica tijela, koja je zatim zapaljena. Na rukama je imao lisičine na kojima je nađen DNK Aleksandra Simovića, koji je u studenom 2006. uhićen u Novom Beogradu i odmah bio osumnjičen za ubojstvo Z. Vukojevića. Ulemek Legija je u vrijeme Vukojevićeva ubojstva bio već dva mjeseca u beogradskom okružnom zatvoru, a predao se u svibnju 2004. Kalinić je pravomoćno osuđen na 30 godina za sudjelovanje u ubojstvu premijera Đinđića, a na 40 za više ubojstava, tri otmice i druge zločine počinjene prema nalogu zemunskog klana. On, podsjeća Blic, ne može prema zakonu dobiti status svjedoka suradnika za ono za što je već osuđen na maksimalnu kaznu, već samo u novim postupcima, ali je pristao svjedočiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije