Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovi nasrću

'S jednim vukom sam se borila, a dva su vrebala sa strane!'

'21.12.2012., Imotski - Vlasnici stada imotske krajine sve vise strahuju za svoja preostala stada od kada vukovi pa skoro svakodnevno zakolju poneku zivotinju, a sve se cesce mogu vidjeti i oko kuca i
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/4
03.01.2013.
u 17:07

– Ubiješ li vuka, kazna je 40.000 kuna, a ako ti vuk zakolje ovcu, dobiješ 500 kn – kažu Lasići

– Napala sam vuka braneći svoju ovcu. Mislila sam da je pas, a kada sam shvatila da je vuk, već smo se tukli. Pustio ju je i nasrnuo na mene. Borila sam se s njim dok ga nisam u jednom trenutku potegla i odbacila. Dao se u bijeg i tek sam tada kod bunara vidjela još dva mlada vuka, čekali su kako će borba završiti. Kada je prvi pobjegao, otišli su za njim – prepričala nam je Jelena Lasić iz Berinovca kod Imotskog svoj nedavni bliski susret sa zvijerima. Tada je spasila blago, ali mnogo puta ona i suprug Zlatko nisu bili te sreće. U tri-četiri godine vukovi su im zaklali 38 ovaca i koza. Država im je platila odštetu samo za četiri. Za svako grlo po 500 kuna, ukupno 2000 kn.

Tjeraš ovce i bježiš

– Da bi ti priznali štetu, moraš imati ostatke životinje iako od većine ne nađemo ništa. Kada ti vuk napadne stado, tjeraš ovce i bježiš. Tek kad dođeš kući, vidiš da ti fali janje – žali se Zlatko, koji sa suprugom Jelenom stočarstvom prehranjuje troje djece.

Vukova je sve više, a država ih štiti.

– Ako ubiješ vuka, kazna je 40.000 kuna, ako ti vuk zakolje ovcu, dobiješ 500 kuna, i to nakon dvije godine čekanja i dokazivanja da je nije ubio divlji pas – s gorčinom kažu Lasići.

– Kupio sam dva ovčara, ogradio tor, ali uzalud. Ne možemo im ništa. Namnožili su se, vuk do vuka – kaže Lasić. A nisu Lasići jedini u Imotskoj krajini koji noću osluškuju zavijanje vukova. Čuju se noću, dolaze do kuća, napadaju stoku. Prije mjesec dana u Pejkovićima vuk je ubio kozu Tonča Krželja iz Zadvarja, u kolovozu je kod Ciste Velike ozlijeđen pastir kada su mu vukovi napali stado krava, u Krivodolu se vuk uvukao u štalu i zadavio zeca. Požari im uništavaju staništa i hranu te se, tvrde seljani, vukovi češće spuštaju u naselja.

Zbog povećanog broja jedinki, ove je godine dopušten odstrel četiri vuka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jednog od njih ustrijelio je Milan Leko, lovac iz Donjeg Prološca. Vučica je imala 35 kilograma i bila je stara oko dvije godine. Nakon što je predana veterinaru, glava i koža vraćeni su lovcu, čiju će kuću krasiti trofej.

Nema ih baš toliko

Lovci su malo blagonakloniji prema vukovima.

– Lovac sam 50 godina i još nisam ustrijelio vuka, nema njih baš toliko. Vuk je plemenita i plaha zvijer, neće napasti ako ne mora ili ako nije gladan – tvrdi Mate Prgomet, predsjednik Lovačke udruge Ričina. No, stočari se s njim baš ne bi složili.

– Vuka štiti država, a stočare nitko. Ako ubijem vuka, oderat će me, a ako on meni zakolje stado, nikom ništa – gorko kaže Zlatko Lasić.

Komentara 66

ZS
zalosna-sova
17:52 03.01.2013.

Stoka sitnog zuba nema ni od vukova mira.

MO
mozel
19:44 03.01.2013.

Pa vi koji imate stada ovaca i koza postavite otrovno meso pa neka im bude manje ili nikako da ih bude.Zastitu zivotina ali u ovom slucaju ovce i koze nisu zivotinje pa ih se nemora stititi od vukova, nego agresivni vukovi od koji nema bas nikakve koristi osim stete.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:15 03.01.2013.

Gospodjo svaka cast, skidam kapu do poda i divim se vasoj hrabrosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije