Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

S čišćenjem bilance HPB u posljednja dva mjseca ostvario operativnu dobit

maletic
Goran Stanzl
01.12.2009.
u 11:57

HPB-ova imovina u listopadu je uvećana za 369 milijuna kuna, na 14,8 milijardi kuna na kraju toga mjeseca, a na taj je način prekinut negativan trend iz prva tri kvartala.

Štednja građana u Hrvatskoj poštanskoj banci u studenome je povećana za 236 milijuna kuna. Toliki mjesečni porast štednje tri puta je veći od najvećega ostvarenog u prvih deset mjeseci ove godine – priopćeno je iz banke. Povećanom interesu građana pridonijela je akcijska ponuda kamatnih stopa na štedna oročenja uvedena potkraj listopada. U studenome je tako nastavljen pozitivan trend zabilježen i u listopadu, kad su se rastom istaknuli depoziti pravnih osoba. Tijekom tog mjeseca oročeni depoziti pravnih osoba porasli su za 224 milijuna kuna.

HPB-ova imovina u listopadu je uvećana za 369 milijuna kuna, na 14,8 milijardi kuna na kraju toga mjeseca, a na taj je način prekinut negativan trend iz prva tri kvartala kad je banka zbog višestrukog povećanja rezervacija za gubitke po kreditnom portfelju objavila i značajan gubitak u poslovanju.

Nova kreditna politika banke oslanja se na načelo opreznosti tako da, uz ograničavajuću razinu adekvatnosti kapitala, banka nije povećavala kreditni portfelj, nego su sredstva usmjerena u likvidnu imovinu. Smanjenje neto kredita 2009. godine iznosi 2,7 posto.

Krajem listopada banka je ostvarila operativnu dobit prije rezerviranja za svu financijsku imovinu i obveze u iznosu 78 milijuna kuna, dok je ukupni gubitak smanjen sa 245 (koliko je iznosio krajem rujna) na 233 milijuna kuna. Gotovo polovica operativne dobiti odnosi se na povećanje neto prihoda od provizija i naknada (na godišnjoj razini povećani su 3,3 posto) te oporavak tržišta vrijednosnih papira.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:20 01.12.2009.

Zapisnik sa sastanka uprave Banke Predsjednik uprave:Koja je budala od vas dala u medije informaciju da poslujemo s gubitkom od 400 mil kuna??? JURE:To je Šime dao podatke. PREDSJEDNIK uprave:Šime,možeš ići ća,neću te više gledati ovdje,javi se tamo maloj nekaa ti isplati tvoja 3 miljuna kuna za ovu godinu! ŠIME:Šefe,a mogu li zadržati A8? PREDS.uprave:Šime,ne blebeći,pitaš gluposti,naravno da možeš.A sad ti JUre,odmah da si napisao novu bilancu u kojoj će stajati da imamo dobit od par desetaka milijuna kuna i to poslao svim medijima. JURE:Dobro šefe Tako je došlo i do objave ovog članka u VL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije