Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVECKANJE ORUŽJEM

Rusi ratobornom prijetnjom podsjetili na najveću krizu u povijesti: 'Trebamo nuklearno oružje na Kubi'

Nuklearno oružje
Foto: Reuters
1/2
30.01.2024.
u 10:28

On je to rekao u kontekstu medijskih izvješća koja govore da će Sjedinjene Države prvi put nakon 2008. razmjestiti svoje nuklearno oružje u Veliku Britaniju.

Rusija bi trebala svoje nuklearno oružje postaviti u sebi prijateljske zemlje blizu američke granice, rekao je nacionalistički zastupnik u ruskoj Dumi. Aleksej Žuravljov, šef stranke Rodina, predložio je da Moskva atomsko oružje razmjesti u Kubu, Venezuelu ili Nikaragvu. Ova je izjava još jedna u nizu ratobornih koje stižu iz Rusije, ali i iz zapadnih prijestolnica. On je to rekao u kontekstu medijskih izvješća koja govore da će Sjedinjene Države prvi put nakon 2008. razmjestiti svoje nuklearno oružje u Veliku Britaniju. Tijekom vikenda je britanski Daily Telegraph izvijestio da će ga SAD premjestiti u bazu britanskog ratnog zrakoplovstva RAF Lakenheath u okrugu Suffolk na istoku Engleske. Bojeve glave bit će trostruko jače od onih koje je SAD bacio na Hirošimu 1945. godine. Tenzije na relaciji NATO-a i Rusije glavni su razlog za ovaj potez.

Žuravljov je u upisu na društvenoj mreži Telegram napisao da Britanija ima vlastito nuklearno oružje te da je SAD već razmjestio dijelove svog nuklearnog arsenala na teritoriju više europskih zemalja.

"Zato nije vjerojatno da će dodatno razmještanje nuklearnog oružja imati učinak na vojno-politički okoliš", napisao je te dodao da bi Rusija na to trebala reagirati tako da svoje nuklearno oružje premjesti u "prijateljske zemlje poput Kube, Venezuele i Nikaragve". Ove ruske prijetnje posebno su kontroverzne zbog uspomena na Kubansku raketnu krizu iz 1962., kada su slični sovjetski planovi doveli svijet na rub nuklearnog rata. I tada je Sovjetski Savez isticao da reagira na razmještaj američkog nuklearnog oružja u Europi.

VEZANI ČLANCI:

Žuravljov je rekao da je snaga nuklearnog oružja općenito znatno porasla od te krize otprije 60 godina. Istaknuo je i da Rusija ima stratešku acijaciju i podmornice na više lokacija diljem svijeta koje nisu javno poznate. "Imamo mnogo načina za reakciju na okruživanje SAD-a i NATO-a kojeg Washington kontrolira", napisao je ruski političar.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je još prošle godine na medijske izvještaje o tomu da Washington planira razmjestiti nuklearno oružje na britanski teritorij.

– Ako se taj potez ikada povuče, mi ćemo ga vidjeti kao eskalaciju, kao korak prema eskalaciji koji bi stvari okrenuo u suprotnom pravcu od adresiranja važne teme povlačenja svog nuklearnog oružja iz europskih zemalja. U kontekstu tranzicije SAD-a i NATO-a prema otvorenom konfrontacijskom smjeru nanošenja ‘strateškog poraza’ Rusiji, ta praksa i razvoj događaja tjeraju nas da povučemo protumjere koje su zamišljene kako bi pouzdano zaštitile sigurnosne interese naše zemlje i njezinih saveznika – rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova prošle godine. Rodina, politička stranka kojoj je Žuravljov na čelu, nacionalistička je grupacija osnovana 2003. godine. Na kontroliranim izborima kakvi se održavaju u Rusiji popularnost joj je s vremenom opala, a na parlamentarnim je izborima 2021. osvojila tek jedan mandat, dobivši manje od 1% glasova. Stranka podržava Putinovu vlast.

VIDEO Najopasniji teret na svijetu: Putin snimljen kraj 'nuklearnih aktovki'

Komentara 42

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:12 30.01.2024.

Jedan Hladni rat su Rusi izgubili, sad je vrijeme da izgube još jedan kad nisu ništa naučili.

DU
Deleted user
11:01 30.01.2024.

Neće dati ni Kuba ni Venecuela u doba interneta i televizije zna i takva sirotnja kaj je ruska čizma i siromaštvo

DU
Deleted user
10:50 30.01.2024.

Osim sto Kubanci nisu vise nesto raspolozeni da budu otirac Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije