Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Mljet

Ruski tajkun Jevtušenko ipak gradi hotele na Mljetu

'Russia\'s Prime Minister Vladimir Putin (R) shakes hands with his Croatian counterpart Jadranka Kosor (L) during their meeting in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, June 19, 2010.  REUTERS/RIA N
'RIA Novosti'
Autor
Ivanka Toma
26.06.2010.
u 10:00

HDZ je donio prostorni plan kojim dopušta gradnju na Mljetu, a je li cijena od 12,5 eura za kvadrat šume preniska ili ne, ostat će vječna tajna

Investicija ruskog poduzetnika Vladimira Jevtušenka na Mljetu, koja je u zastoju od 2004. zbog političkih prepucavanja SDP-a i HDZ-a, nakon nedavnog sastanka premijerke Jadranke Kosor i ruskog premijera Vladimira Putina napokon je dobila vjetar u leđa. Riječ je o javnosti dobro poznatome slučaju prodaje nešto više od 200 tisuća metara četvornih zemljišta na jugoistočnom dijelu otoka Mljeta ruskome milijarderu Jevtušenku, direktoru koncerna Sistema, za 2,8 milijuna eura.

Intervencija Moskve

Općina Mljet, u kojoj je na vlasti SDP, zemljište je prodala po cijeni od 12,5 eura po kvadratu tvrtki Adria Sistemi (kćeri tvrtke Sistema iz Moskve) koja je na tome području planirala sagraditi turistički kompleks u kojemu bi bio hotel s pet zvjezdica, wellness, turističke vile i bungalovi, te u kompleks uložiti 100 milijuna eura.

Nakon te prodaje SDP-ov načelnik općine Mljet Nikola Hajdić našao se na meti optužbi da je zemljište dao u bescjenje te da pogoduje ruskom tajkunu. Slučaj je postao poligon za politička prepucavanja i optužbe za lopovluk na relaciji SDP – HDZ koje su se s lokalne u pojedinim periodima podigle na razinu predsjednika stranaka i premijera. U slučaj se uplelo i Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku koje je, zastupajući interese države, ustalo tužbom protiv Općine Mljet koja se upisala kao vlasnik zemljišta. Državno odvjetništvo tvrdi da je zamljište državno, odnosno da pripada Hrvatskim šumama, i traži da se kao vlasnik u zemljišnim knjigama upiše država. Zbog sudskog postupka investicija i planovi ruskog poduzetnika ostali su blokirani već sedmu godinu.

Kako Mljet nije jedina ruska investicija koja je zapela iz različitih razloga (ali je Jevtušenko navodno blizak s Putinom), u njihovo raspetljavanje uključio se i ruski premijer. Prilikom susreta s premijerkom Kosor u ožujku spominjao se problem investicija u Hrvatskoj, a ponovno je o tome bilo riječi i prije tjedan dana u Moskvi.

– Zastoj ruskih investicija na otocima Mljetu i Krku nije bio tema sastanka, ali ima informacija da će slučaj Mljet biti riješen u svjetlu najnovijih događaja vezanih za izmjenu prostornog plana – izjavila je J. Kosor 19. lipnja nakon sastanka s Putinom. Dva dana prije toga održana je sjednica Županijske skupštine na kojoj je prihvaćeno da zona na Mljetu koju je kupio Jevtušenko bude turistički kompleks.

– Izmjena prostornog plana započeta je prije tri godine i nije bilo sporno da taj dio bude turistička zona. Sada smo završili taj posao i oko prostornog plana više nema nedoumica – rekao nam je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ) napominjući da, što se Županije tiče, nema nikakvih zapreka za turističke investicije. O višegodišnjim prepucavanjima oko ruskog posla na Mljetu Dobroslavić nije želio iznositi stavove navodeći da su se sve sporne stvari oko toga posla odvijale prije njegova mandata.

– Treba nastojati da se projekt, ako postoji, realizira. A ako je bilo problematičnih radnji, njih treba riješiti na sudu – kaže župan.

Općina traži tri posto

No, nakon razgovora Putin – Kosor vlasnički spor što se vodi između Općine Mljet i Državnog odvjetništva koje zastupa Hrvatske šume na Općinskom sudu u Dubrovniku mogao bi se također riješiti nagodbom. Država je, prema našim informacijama, tome sklona, a prihvatio bi ga i načelnik Mljeta Nikola Hajdić. – Mi smo i prije bili za nagodbu, a jedini uvjet je da Općina dobije tri posto od zemljišta – kaže Hajdić. Na pitanje misli li da bi vladajuća garnitura, budući da kontrolira pat-poziciju u koju je doveden Jevtušenko, trebala tražiti više novca za zemljište, Hajdić odgovara negativno tvrdeći da je zemlju prodao po realnoj cijeni.

Komentara 40

VI
vitaszorcms
11:26 26.06.2010.

26.06.2010. u 11:11h vucko je napisao/la: +++++++++++++++++++++++++++++++ Hrvatska vlada nije.ali je lokalno HDZ na mig te iste vlade,zemljište preimenovao u građevinsko.I opet su prekršili proceduru i važeći zakon.Toliko o istom sranju ,samo u drugačijem pakovanju.

UK
Ugo Kajvez
10:20 26.06.2010.

Riješite sada i haludovo ......... !!!

OB
-obrisani-
10:41 26.06.2010.

SDP = HDZ = IZDAJA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije