Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kijev traži povlačenje ruske vojske

Do kada će trajati rat u Ukrajini: Švicarci su se primili odgovornog zadatka, Rusiji poslali važnu poruku

Napad Rusije na Ukrajinu
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/14
30.03.2024.
u 09:04

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao što je poznato, predviđa bezuvjetno povlačenje Rusije sa svih teritorija koje je zauzela, uključujući i Krim, što Moskva odbacuje, uvjetujući dogovor o miru priznavanjem stanja na terenu.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov kazao je u razgovoru za ruski dnevnik Izvestija da je ukrajinski mirovni plan besmislen zato što se temelji na "neprihvatljivim idejama", poput povlačenja ruske strane s područja što su ih zauzele ruske snage.

Mirovni summit neće uspjeti sve dok se ne promijene njegovi temeljni uvjeti, što uključuje i sudjelovanje Rusije u razgovorima. Mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao što je poznato, predviđa bezuvjetno povlačenje Rusije sa svih teritorija koje je zauzela, uključujući i Krim, što Moskva odbacuje, uvjetujući dogovor o miru priznavanjem stanja na terenu.

Neutralna Švicarska pristala je ugostiti mirovni summit o Ukrajini na zahtjev Kijeva, iako nije jasno kada će se summit održati. Lavrov je kazao da se susreo sa švicarskim dužnosnicima koji su ga uvjeravali da će summit uključiti i Rusiju, tvrdeći da su mu švicarski dužnosnici rekli da "shvaćaju da se ništa ne može riješiti bez Rusije i da bi to bilo nepravedno".

Rusija je tijekom noći ponovno projektilima i dronovima napala ukrajinske termo i hidroelektrane. Iako su ukrajinske snage oborile 84 od 99 bespilotnih letjelica i raketa, u napadima su oštećene tri hidroelektrane i došlo je do izvanrednih zastoja. U napadima je više ljudi ranjeno. Rusija je posljednjih tjedana intenzivirala zračne udare na Ukrajinu, a osobito na energetsku infrastrukturu, pokušavajući odgovoriti na ukrajinske napade na ruske pogranične gradove i rafinerije.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Milanovićev život u slikama - od malih nogu do političke karijere

Napad Rusije na Ukrajinu
1/42

Komentara 25

TR
trpimir2022
17:46 30.03.2024.

Tko je kriv naivku Zelenskom, što je slušao Borisa Johnsona ?

Avatar IvanR
IvanR
09:25 30.03.2024.

Fašizam ce koštati banderovce kao naše susjede Srbe. Ljude hvataju po Ukrajini a ovi radije u zatvor nego pod zemlju. To je realnost a ostalo pranje mozga. Budimo realni i neka stanu pregivarati realno.

MO
Mox
11:07 30.03.2024.

Nemojmo se previše vezati za ničije ideološke pozicije. Neke teorije kažu da je naziv Ukrajina bio samo geografski termin za pogranično područje koje nije nikad prije imalo identitetske osnove. Slično kao Area 51 ili naša Krajina. Po tim teorijama kasnije se od tog naziva za počeo kreirati Ukrajinski nacionalni identitet. Zato se bojim da ipak ne pošalje poruka budućim generacijama tipa: "evo izmislite ime, od tog izmišljenog imena kreirajte naciju i nemojte slučajno pokušati osmisliti nove tehnologije, nove izričaje. Rađe se bavite čaranjima." Zato čim tu nema popova, imama i ostalih vjerskih funkcionera, nego se samo političari koji se bave magijom tu sam skeptik. Zanimljivo kako svi političari na zapadu izbjegavaju popove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije