Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje u haagu

Ruski pukovnik svjedoči za Karadžića: Granata nije bila srpska

karadzic
Reuters/PIXSELL
20.09.2012.
u 21:45

Ruski časnik specijalizirao se za svjedočenje u korist obrane Srba optuženih u Haagu

Prvi svjedok obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, bit će ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je za rata u BiH službovao u UNPROFOR-u u Sarajevu i osobno je proveo istragu kojom je, kako tvrdi, \"utvrdio kako minobacačka granata, koja je 28. kolovoza 1995. ispred sarajevske tržnice Markale ubila 43, a ranila 75 osoba, nije bila ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske, čiji je vrhovni zapovjednik bio Karadžić\", javlja agencija Beta.

Inače, ovaj ruski časnik specijalizirao se  za svjedočenje u korist obrane Srba optuženih u Haagu pa je svjedočio i u slučaju bivšeg zapovjednika sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića. Tribunal je zbog zločina u Sarajevu Miloševića pravomoćno osudio na 29 godine zatvora, ali ga je oslobodio odgovornosti za ubostva na Markalama, uvažavajući njegov alibi da je u to vrijeme bio na liječenju u Beogradu.

Među prvim Karadžićevim svjedocima su i časnik Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stevan Veljović, časnici ove vojske Blagoje Kovačević, Dušan Škrba, Milorad Džida, Dragan Maletić, Slavko Gengo i četiri zaštićena svjedoka.

Karadžić, koji se brani sam, obranu bi trebalo započeti 16. listopada i okončati je za 300 radnih sati, koliko je za izvođenje dokaza protiv njega utrošilo tužiteljstvo, podsjeća Beta i dodaje kako su svoj dokazni postupak tužitelji započeli u travnju 2010., a završili krajem svibnja ove godine. 

Komentara 6

BI
bilikamen
22:26 20.09.2012.

Ruski pukovnik svjedoči za Karadžića: Granata nije bila srpska ////////////////////////////////////// a da pitate japanskog pukovnika, što bi on rekao. Pljuc.

VO
vordag
22:50 20.09.2012.

Dajte više, strpajte ga na 700 godina u zatvor i gotovo s tim.

OB
-obrisani-
07:06 21.09.2012.

mozda je bila ruska, to ne smije da opravdava zlocince ,jer i da je eskimska, onaj koji je ispaljuje je kriv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije