Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadovoljni posjetom

Ruski mediji: Gazprom bi mogao kupiti udjele u Ini

'17.01.2013., Zagreb - Ured predsjednika RH, Pantovcak 241. Predsjednik Republike Ivo Josipovic, primio je izaslanstvo Upravnog odbora tvrtke ''Gazprom''.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Marko Prpić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
28.01.2013.
u 09:03

Niz manjih privatnih ruskih investitora mogao bi uskoro put Hrvatske, a najviše ih zanima energetski i turistički sektor

Ruska državna plinska kompanija Gazprom mogla bi biti zainteresirana za kupnju udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini ako se hrvatska Vlada odluči na prodaju svojih dionica. Tu informaciju objavio je ruski dnevni list Moscow Times, a u opširnom članku posvećenom nedavnom posjetu Gazpromovih čelnika Zagrebu i njihovu susretu s visokim hrvatskim dužnosnicima navodi se i da bi ulazak u vlasničku strukturu Ine bio u skladu s investicijskom strategijom ruske kompanije.

>> Rusi u čudu: Milanović odbio primiti direktora moćnog Gazproma

>> Dobar posao s Rusima: Državi ulaganja, građanima jeftiniji plin

Utjecaj ulaska u EU

– Postoje glasine da bi hrvatska Vlada svoju polovicu udjela u nacionalnom naftno-plinskom lideru Ini, o čijem vlasništvu trenutačno vodi spor s mađarskim MOL-om, mogla prodati. Ta tvrtka ima sva obilježja omiljenih Gazpromovih investicijskih ciljeva – piše Moscow Times, jedini ruski dnevni list koji se izdaje na engleskom jeziku, a izdaje ga grupacija Independent Media, jedna od najvećih izdavačkih kuća u zemlji. U Moscow Timesu ocjenjuju da je posjet Gazpromove delegacije Hrvatskoj, kao i činjenica da su ih u Zagrebu primili predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jasan pokazatelj promjene u vanjskopolitičkoj orijentaciji Hrvatske i odnosu prema ruskim investitorima.

Ta promjena, smatraju Rusi, vjerojatno je uzrokovana i skorim ulaskom Hrvatske u EU, čija službena politika vrlo jasno razgraničava sklapanje političkih savezništva s Rusijom na uštrb utjecaja Unije – kao što se trenutačno događa u Srbiji – od obostrano korisne gospodarske suradnje, kao što je slučaj s dolaskom Gazproma u Hrvatsku. Taj zaključak argumentira se i primjerom Njemačke, najvećeg saveznika Hrvatske u aspiracijama ulaska u EU, koja je posljednjih godina postala središte za ruske investicije u Europi.

Josipovićeva poruka

U Moscow Timesu očekuju da bi, nakon Gazproma, i niz manjih privatnih ruskih investitora mogao skoro pohoditi Hrvatsku, a osim energetskog sektora, predviđa se da bi najviše interesa mogli imati u najavljenim privatizacijskim natječajima u turističkom sektoru. List donosi i izjavu hrvatskog predsjednika Josipovića koji je poručio da su svi ruski investitori u Hrvatskoj dobrodošli.

– Budući da Hrvatska čini posljednje korake prema članstvu u EU, u potrazi za budućom ekonomskom suradnjom mora gledati i prema istoku i prema sjeveru. Pozdravljamo interes Gazproma i svih ostalih ruskih investitora za ulaganja u Hrvatskoj, a iznimno cijenimo njihove resurse, stratešku važnost, znanje i bogato iskustvo u energetskom i financijskom sektoru – rekao je za Moscow Times Josipović.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:09 28.01.2013.

Mađari su svojim odnosom prema Hrvatskoj (preciznije pravosuđu) zaslužili da im se odumu sve povlastice koje su imali pri poslovanju u RH.

KO
kolarjeva3
12:16 28.01.2013.

E hvala bogu- dolaze Rusi s novcima !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije