Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrana preleta u Srbiju

Ruski dužnosnik trima europskim zemljama prijeti balističkim raketama: Znate li što je dobar 'Sarmat'?

The Sarmat intercontinental ballistic missile is launched during a test at Plesetsk cosmodrome
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/6
06.06.2022.
u 16:31

Kremlj je u ponedjeljak objavio da potez triju istočnoeuropskih zemalja smatra "neprijateljskom akcijom", no da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama

Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je ponedjeljak trima istočnoeuropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.  

Kremlj je objavio da to smatra "neprijateljskom akcijom" triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO.

"Znate li što je dobar 'Sarmat'? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letjenje", napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin na Twitteru.

"Sarmat" je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu.

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Dmitrij Rogozin
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Posjet Lavrova Beogradu bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da potez triju istočnoeuropskih zemalja smatra "neprijateljskom akcijom", no da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama.

Lavrov je na konferenciju za novinare rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a. 

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. "Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti", rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira "najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

VIDEO Ruski projektil preletio nisko iznad nuklearke: 'Prijete svijetu novom katastrofom'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Komentara 23

NA
najposebniji
16:39 06.06.2022.

Održite sastanak preko ZOOM-a...

Avatar NasaPosla
NasaPosla
17:26 06.06.2022.

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. "Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti", rekao je Lavrov.Licemjera,a što Rusija radi Ukrajini???

DU
Deleted user
17:41 06.06.2022.

Ovo je toliko zabavno, za uzeti grickalice & pićence - nakon razlaza "dva oka jedne glave", sad i Rusija prijeti Crnoj Gori ni manje niti više nego nuklearnim raketama. Aj stavite se u njihovu poziciju, kako se svijet mijenja, omnes mutant, a još do jučer je bilo nas i Rusa dvesta milijuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije