Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegli porez

Rusi novac s Cipra mjesecima prije kraha prebacili u SAD

Cipar
Reuters/PIXSELL
29.03.2013.
u 08:44

Prema tvrdnjama investicijskih bankara, odvjetnika i financijskih savjetnika, tijekom posljednjih šest mjeseci do godine dana velike svote ruskog novca investirane su u stanove i druge nekretnine u New Yorku.

Ruski oligarsi mjesecima prije kraha na Cipru, i uvođenja 40 posto poreza na štedne uloge iznad 100 tisuća eura, svoj kapital počeli su izvlačiti iz te države te ga prebacivati u SAD tako što su kupovali nekretnine, uglavnom u New Yorku i Miamiju, piše IBTimes.

Kako se Cipar približavao prijelomnoj točci i dogovoru o "paketu pomoći" s međunarodnim kreditorima, tako su ruski bogataši, čiji su depoziti činili oko 30 posto vrijednosti svih depozita u ciparskim bankama, prebacivali taj novac iz malene otočne države. Ciparski ministar financija Michael Sarris potvrdio je da su banke zabilježile "ozbiljan odljev" kapitala tjednima prije kraha.

U stanove i druge nekretnine investirane velike količine ruskog novca

Prema tvrdnjama investicijskih bankara, odvjetnika i financijskih savjetnika, tijekom posljednjih šest mjeseci do godine dana velike svote ruskog novca investirane su u  stanove i druge nekretnine u New Yorku.

– Mnogi naši klijenti pozorno su pratili tu situaciju – kazao je New York Timesu odvjetnik koji se bavi i nekretninama i savjetuje bogate Ruse, Ed Mermelstein. – Cipar je počeo razgovore o tome što namjerava i to se odvija otprilike pola godine – dodao je Mermelstein. S rekordno niskim kamatama, investicije u komercijalne nekretnine, trgovačke centre, hotele i stanove trenutačno se investitorima više isplate od štednje.

Mermelstein kaže da se u posljednje vrijeme povećao broj investicija koje iznose od 5 do 25 milijuna dolara. No, pratiti ruski novac izrazito je teško. Ciparska središnja banka izračunala je da u toj državi nije bilo više od 10 milijardi eura ruskih depozita, dok agencija za kreditne rejtinge Moody's tvrdi da ruska poduzeća sama vjerojatno imaju oko 19 milijardi eura u bankama.

>>Invazija: Ciprani prazne banke, dnevno mogu podići do 300 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije