Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK POPUSTILI

Je li ovo kraj masovnih prosvjeda? Rumunjski premijer: Sutra ćemo povući uredbu o korupciji

Rumunjska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.02.2017.
u 19:41

Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako sredstva pređu 200.000 leja (47.500) dolara)

Rumunjska vlada u nedjelju povlači uredbu o dekriminalizaciji nekih koruptivnih radnji, izjavio je danas premijer Sorin Grindeanu ispred čijeg se ureda protiv tog zakona okupilo večeras oko 140.000 prosvjednika koji su oko Palače parlamenta formirali ljudski lanac.

"U nedjelju ćemo održati izvanredni sastanak kako bismo povukli uredbu i pronašli pravni način za njezino suzbijanje", kazao je Grindeanu u govoru koji je prenosila televizija, javio je Reuters.

Kontroverznu uredbu koja daje više slobode korumpiranim dužnosnicima donijela je prije pet dana vlada pod vodstvom Socijaldemokratske stranke (PSD) koja je na vlasti od 4. siječnja. Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200.000 leja (47.500 dolara). Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.

Stotine tisuća Rumunja svakodnevno prosvjeduje protiv spomenute uredbe prema kojoj bi i osuđenici za korupciji bili pušteni na slobodu. To su najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma 1989.

PSD je ranije najavio da će uredba stupiti na snagu 10. veljače u ponoć. Kad bi stupila na snagu, čelnik rumunjske vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea bio bi među onima koji bi se okoristili uredbom. Njemu je bilo zabranjeno da preuzme dužnost kao premijer nakon izbora u prosincu zbog  mogućnosti da bude osuđen u sudskom sporu zbog korupcije.

Ustavni sud u međuvremenu je primio tri peticije sa zahtjevom da se preispita legalnost uredbe koja je također izazvala kritike u Europskoj uniji i SAD-u.

Dragnea je ranije danas naznačio da bi se možda mogla povući kontroverzna uredba.

"Možda ćemo razgovarati o povlačenju (uredbe), "rekao je Dragnea za DC News.

U isto vrijeme tisuće prosvjednika okupilo se u Bukureštu i prosvjedovalo protiv mjere, koju je donijela vlada pod vodstvom PSD-a koja je na vlasti od 4. siječnja.

Očekuje se da će se prosvjedi širom zemlje proširiti i sljedećeg tjedna.

Kako i vladini pristaše planiraju protuskup, Dragnea kaže da želi izbjeći moguću eksplozivnu situaciju.

Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako sredstva pređu 200.000 leja (47.500) dolara). Uredba, koju je prihvatila vlada, odmah je stupila na snagu.

Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji.

Kritičari kažu da bi uredba potkopala krhke napore da se zaustavi korupcija.

Dragnea je među onima koji bi se okoristili uredbom. Njemu je bilo zabranjeno da preuzme dužnost kao premijer nakon izbora u prosincu zbog  mogućnosti da bude osuđen u sudskom sporu zbog korupcije.

Ustavni sud u međuvremenu je primio tri peticije sa zahtjevom da se preispita legalnost uredbe koja je također izazvala kritike u Europskoj uniji i SAD-u.

>>Stotine tisuća ljudi na ulicama: Rumunjska vlada ne želi povući spornu uredbu

Komentara 7

MX
Mister X
18:31 04.02.2017.

Rumunjski čelnik pokušava zaustaviti masovne prosvjede: ' """""Možda"""" ćemo razgovarati neuspješno i bezvezno o povlačenju uredbe'

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:15 04.02.2017.

narodna demokracija. Ovako su Hrvati obranili 101cu.

SD
sdpesticid
07:21 05.02.2017.

pokušali su djelomično legalizirati korupciju. meni nije jasno zašto eu nije oštro reagirala pri samoj najavi istog zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije