Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje pravila

RTL gubi koncesiju zbog vrijeđanja maloljetnika?

htz
Goran Stanzl/PIXSELL
29.04.2010.
u 16:31

Prikazivali su filmove i serije nasilnog sadržaja bez oznake upozorenja, u nekoliko priloga nisu zaštitili identitet maloljetne osobe, a voditelji emisije Hrvatska traži zvijezdu u više su navrata vrijeđali i omalovažavali djecu.

RTL televizija mogla bi ostati bez koncesije za emitiranje svog programa. Barem na jedan sat. Razlog je što su već tri puta u ovoj godini grubo prekršili Pravilnik o zaštiti maloljetnika na način da su u zaštićeno vrijeme emitirali filmove i serije nasilnog sadržaja bez oznake upozorenja, u Informativnom programu u nekoliko priloga nisu zaštitili identitet maloljetne osobe, a voditelji emisije Hrvatska traži zvijezdu u više su navrata vrijeđali i omalovažavali djecu koja su željela biti dio emisije.

Istaknuto je to danas na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj je predstavljen i novi, postroženi Pravilnik o zaštiti maloljetnika koji bi trebao biti donesen do sredine svibnja.

Prema radnoj verziji diskriminacija po bilo kojoj osnovi nije dopuštena, a zaštita identiteta djeteta do 18 godine obvezna je i to na način da se maloljetniku zamagli lice na snimci i izmijeni ton glasa.

Prilozi koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, potiču nasilje i kriminal, uporabu duhana, alkohola ili droga, nemoralni i pornografski sadržaji nisu dopušteni. U suprotnome nakladnici mogu očekivati sankcije - privremeno ili trajno oduzimanje koncesije ili novčanu kaznu od 100 tisuća do čak milijun kuna.

Odredbe Pravilnika odnose se i na reprize emisija, ali i na oglašavanje i teletrgovinu, elektroničke publikacije, nagradna natjecanja posebice ona za koja je potrebno zvati 060.

- Djeca i maloljetnici su svi do 18. godine, a štićeno vrijeme od 7 do 23 sata. Upozorenje da slijedi neprimjeren program za djecu mora trajati najmanje tri sekunde. I u Informativnom programu treba upozoriti da slijede uznemirujući i nasilni prizori. Programski sadržaji s pretjeranim nasiljem, seksom, vulgarnim prizorima, psovkama, zloupotrebom opijata ne bi se uopće smjeli prikazivati u štićeno vrijeme. A ako se već prikazuju, moraju imati oznaku za djecu - upozorila je Olga Ramljak, članica Vijeća za elektroničke medije.

Prema Pravilniku zabranjeno je poticati na kupnju ili najam roba i usluga, reklamiranje loše hrane, alkohola, poticati kult tijela. Na naslovnoj stranici portala ne smije biti neprimjerenih slika i sadržaja, a za provođenje nagradnih igara prvo treba dobiti suglasnost Vijeća ili odobrenje Ministarstva financija.

Također, neće se više smjeti naplaćivati "propali" pozivi u nagradnim igrama. Novi Pravilnik pohvalila je i struka, ali i politika.

- Nadam se da će ga i javnost prihvatiti. Bit će otpora, isticat će se stalno sloboda medija, ali mi moramo misliti o interesima djeteta jer to je najveći interes. Nećemo mi izbaciti nasilje iz medija, s TV-a, ali ga možemo označiti, ograničiti i tako pomoći roditeljima. I uvjeren sam da možemo nešto napraviti da voditelji emisije Hrvatska traži zvijezdu više ne vrijeđaju tuđu djecu. Jer tako ne bi vrijeđali ni svoju. To je jedan najstrašniji primjer, čisto iživljavanje, golo nasilje - poručio je Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Komentara 73

KA
Karla
17:59 29.04.2010.

Konačno nešto pametno. RTL je smeće od televizije razornog utjecaja ne samo na djecu nego i odrasle. Treba im postaviti čvrsta pravila ponašanja a ove bezobrazne voditelje novčano kazniti i poslati na tečaj kulturnog ponašanja.

TO
Toni12345
18:33 29.04.2010.

@podravacc Imaš pravo. VRATITE NAM TRECI PROGRAM Vratite nam HIT DEPO!

MA
Majur
19:29 29.04.2010.

Taj gubavi rtl na isti nacin funkcionira u svabiji.....totalno zaglupljivanje naroda.Sav model je prebacen iz njemacke.....samo sto u svabiji mozes na neki drugi bolji program prebacit,a kod nas??!?!?!?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije