Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuo peticiju

Romario traži ostavke zbog novinara Hrvata

romario
DPA/PIXSELL
02.04.2013.
u 17:24

Vladimir Herzog: 
Vojna ga je hunta mučila do smrti, a Romario drži da je šef NS suodgovoran.

Brazilska nogometna legenda Romario predao je Nogometnom savezu Brazila peticiju sa 55 tisuća potpisa protiv njihova predsjednika, 80-godišnjeg Josea Marije Marina jer ga drži suodgovornim za smrt novinara hrvatskog podrijetla Vladimira Herzoga.

Herzog je 1975. ubijen kao žrtva vojne diktature. Romario je zastupnik u državnom parlamentu Brazila i upozorava da se do Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu treba skinuti ljaga s Nogometnog saveza. Romario je peticiju predao u društvu Ive Herzoga, sina ubijenog Vladimira, koji je tek nedavno dobio smrtovnicu svog oca. U smrtovnici je navedeno da je ubijen od ruke vojne hunte koja je vladala Brazilom od 1964. do 1985.

Peticiju slavnog Romaria potpisali su brojni utjecajni Brazilci kojima je poznato da je Jose Maria Marin prije uhićenja Herzoga na televiziji podržao akcije vojne diktature protiv opozicije. Brazilski mediji zaključuju da je smrt Vladimira Herzoga imala značajan utjecaj na brazilsko društvo i početak demokratizacije. “Herzog je postao simbol borbe za demokraciju, slobodu i pravdu,” piše Boston Herald.com.

– U peticiji smo napravili usporedbu s Njemačkom. Kako bi izgledalo da na Svjetskom prvenstvu u toj zemlji Nogometni savez vodi netko tko je pripadao nacističkoj stranci? Možete li to zamisliti? Ja ne mogu, ali to se događa ovdje u Brazilu, to je stvarnost, poručio je Romario.

Vladimir Herzog rođen je 1937. u Osijeku u židovskoj obitelji koja je početkom 1940-ih emigrirala u Brazil zbog progona ustaških vlasti. U Brazilu je bio novinar, sveučilišni profesor i književnik. Dok je bio glavni urednik na televizijskoj postaji TV Cultura uhitila ga je tajna policija i mučila do smrti, a potom su tvrdili da je izvršio samoubojstvo.

>>Romario: Pele, Maradona i ja tri smo najbolja nogometaša ikad

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije