Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mishka Gora:

Roman o agresiji na Hrvatsku 
posvećujem Gotovini i Stepincu

'Croatian General Ante Gotovina (R) arrives for his initial appearance at the court of the UN tribunal for warcrimes in former Yugoslavia in The Hague, Monday 12 December 2005. Ante Gotovina was to fa
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
02.09.2012.
u 21:04

Australska povjesničarka i blogerica Mishka Gora objavljuje roman "Fragmenti rata" o agresiji na Hrvatsku

Australska povjesničarka i blogerica Mishka Gora, koju je hrvatska javnost upoznala kroz oštre tekstove o Haaškom sudu i o presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nazvavši ih farsom, o čemu je prošle godine prvi pisao Večernji list, a potom smo je gledali kao jednu od glavnih sudionica u našem prvom dokumentarnom filmu “Udružena nepravda”, objavit će 7. rujna i svoj prvi roman, nazvan “Fragmenti rata”, posvećen ratnim događajima u Hrvatskoj.

Glas protiv nacizma

– To je povoljan datum za predstavljanje moje knjige o agresiji na Hrvatsku jer je taj dan bivši papa Ivan Pavao II. posvetio kardinalu Alojziju Stepincu proglasivši ga blaženikom. Detaljno sam proučavala Stepinčev život i znam da su ga komunisti proglasili nacističkim suradnikom, unatoč nepobitnim dokazima za suprotno. Kao povjesničarka upoznata sam i s činjenicom da je Stepinac bio jedan od rijetkih uglednika u Europi koji su podigli glas protiv nacizma, i to u vrijeme kad je bilo opasno po život to učiniti. U New York Timesu je objavljen članak u kojem je navedeno da je Stepinac ugrozio svoj život da pomogne Židovima te da je osudio nacističke ratne zakone – ekskluzivno je Mishka Gora otkrila za Večernji list zašto je izabrala 7. rujna za promociju svog romana, koji smo također prije svih dobili i pročitali.

“Fragmenti rata” objavljeni su na engleskom jeziku, a roman se može kupiti preko Amazon web stranice.

– Pišući roman u kojem je glavni lik Trysta Montgomery, 23-godišnji australski diplomirani povjesničar koji u jeku rata dolazi u bivšu Jugoslaviju kao humanitarni djelatnik UN-a te spoznaje da se u srcu Europe događaju užasni zločini i agresija na Hrvatsku, još jednom sam u mislima prošla sve što sam osobno doživjela tijekom 1993. godine u Vukovaru i na prelijepoj dalmatinskoj obali punoj prognaničkih kampova u kojima sam radila. Trysta se poput mene odjednom zatekne iza linije fronte u dijelu Hrvatske koji su okupirali Srbi. Ne krijem stoga da ovu knjigu, uz Stepinca, posvećujem i generalu Anti Gotovini koji je u Oluji oslobodio Hrvatsku, a oklevetan je kao i kardinal. Ovaj put od međunarodne zajednice, odnosno Suda u Haagu na kojem je osuđen za ratne zločine, a spriječio je zločinca Ratka Mladića da Bihać pretvori u novu Srebrenicu. Čini mi se da je, kada je riječ o hrvatskoj povijesti, istina često nedostižna. Obojica se, Stepinac i Gotovina, s pravom smatraju herojima u Hrvatskoj, ali često su ih osporavali oni koji se nisu potrudili istražiti činjenice – ističe Mishka Gora. Na pitanje kakve veze sve to ima s njenim romanom, odgovara kako je pisanje “Fragmenta rata” za nju bio čin istine koju je dužna ispričati.

Scenarij za film?

– Moja je savjest tražila da napišem knjigu jer sam u Vukovaru vidjela zvjerska razaranja i ubojstva Hrvata, a u prognaničkim logorima osjetila svu bol i tugu napaćenog naroda. Ne želim da moja djeca odrastaju okružena lažima i zbog toga sam pisala tekstove o Gotovini i Haaškom sudu te je i ova knjiga moj skromni napor da se razotkrije skandalozna nepravda koja se provodi protiv Hrvatske i njenih generala – ističe.

Mishka Gora dobro poznaje povijest jugoistoka Europe i naglašava da je neovisni svjedok koji nema rodbinske ni poslovne povezanosti s Hrvatskom, osim želje da obrani istinu o toj zemlji, koju mnogi u svijetu namjerno prešućuju ili iskrivljuju. Likovi u romanu “Fragmenti rata” izmišljeni su, ali svaki od njih autoricu podsjeća na stvarne ljude u Hrvatskoj.

>>Bivši savjetnik M. Thatcher: Hrvati, Gotovina i Markač vaši su heroji

Na temelju autoričinih iskustava humanitarne djelatnice, njena “izmišljena” priča u romanu, napisana pitko i na inteligentan način, zapadnom svijetu govori koliko je bio težak i mučan put Hrvatske prema nezavisnosti i potom prema Europskoj uniji.

Poznati hrvatski oskarovac Branko Lustig često naglašava kako u Hrvatskoj još nije pročitao dobar scenarij za film o Domovinskom ratu. Možda će roman Mishke Gora, napisan u njenoj kući, smještenoj u mirnom mjestu Longfordu u srcu Tasmanije, biti inspiracija hrvatskim redateljima da po njemu napokon snime dobar igrani film s temom agresije na Hrvatsku koji će razumjeti svi u svijetu.

Komentara 173

Avatar Stipo Li
Stipo Li
23:47 02.09.2012.

02.09.2012. u 23:05h Morska Rosa je napisao/la: Sta si ova baba umislja da istinu zna samo ona? Sta si ova baba umislja da su svi retardirani A vecernjak njoj daje DZABE MARKETING ------------- Pa što se pjeniš...... 9 mil. Srbaa tvrde da samo oni znaju istinu..... a ostalih 6 mlrd ljudi se urotilo protiv njih i žive u laži! Pa nismo valjda mi granatirali Vukovar!

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
21:09 02.09.2012.

Australska povjesničarka i blogerica Mishka Gora mora u svoj prvi roman, nazvan “Fragmenti rata” obavezno dodati je recepte za pečenje lignji u zatvoru, savjete za suživot za surobijašima i novosti kako to izgleda kada stari ratni drugovi sa suparničkih strana uveče u haškom zatvoru zagrljeni zapjevaju "Od Vardara pa do Triglava"..

OL
olovka
21:09 02.09.2012.

Nazalost, nije htjela da zna ,da su u Vukovaru poceli da ubijaju Srbe ,a ne Hrvate. Naravno da ovakve ne interesuju sudbine pojedinaca , vec politika (a znamo da je ona iz Engleske kolonije , pa sta ocekivati istinu ,na pocetku knjige , da objasni citaocima kako i zasto je sve pocelo ,Da objasni citaocima da Srbi nisu poceli klanje vec njeni ljubimci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije