Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži prekid vatre

Rok za povlačenje istekao, no Annan optimističan oko primirja

sirija
Reuters/PIXSELL
10.04.2012.
u 09:16

Šef Arapske lige izvijestio je Vijeće sigurnosti UN-a kako je sirijska vlada propustila poslati poruku mira

Ništa jutros nije upućivalo na to da će sirijske snage do 22 sata, odnosno do ponoći prema lokalnom vremenu, početi s povlačenjem na koje je predsjednik Bashar al-Assad pristao. Prema mirovnom planu Kofija Annana, krajnji rok povlačenja snaga danas je do ponoći po lokalnom vremenu kako bi primirje nastupilo najkasnije u četiri sata u četvrtak. Kako se sirisjke snage nisu povukle, propao je i prvi dio njegova mirovnog plana stoga je šef Arapske lige izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a kako je sirijska vlada propustila poslati poruku mira. Unatoč dogovoru o povlačenju, sirijska vojska nastavila je s paljbom koja je danas odnijela 60 života, tvrde oprobeni aktivisti piše BBC. U proteklih tjedan dana u Siriji je poginulo preko tisuću ljudi.

Premda sukobi ne jenjavaju, Annan je optimističan i kaže kako plan o primirju još drži vodu i u tom je smjeru pozvao obje strane da prekinu vatru.

Sirijske snage bez ikakva susprezanja raketiraju sela, a jučer su zapucale i preko turske i libanonske granice u nastavku 13-mjesečnog građanskog rata zbog čega svijet sumnja da će Sirija ispoštovati dogovoreni mirovni plan, javlja Reuters.

Nakon što su pobunjenici odbili Assadu dostaviti pisana jamstva dobrih namjera, Damask se samo 24 sata prije navodnog provlačenja snaga odbio izjasniti kada će početi povlačenje

– 10. travnja postao je samo isprazno obećanje – komentirao je zamjenik turskog ministra vanjskih poslova, a iz američkog State Departmenta tvrde da su događaji u pograničnom području samo pokazatelji da Assadov režim nije voljan održati obećanje koji je dao Annanu.

– Svijet je Assadu dao krajnji rok, a on to vidi kao novu priliku – komentirali su sirijski aktivisti.

Komentara 37

IB
istina_boli
09:49 10.04.2012.

Pazi ovaj idiotizam, Svijet je Assadu dao krajnji rok, koji svjet, to je cionisticka banda i korporativni kriminalci. Assad je legalno izabran predsjednik kojeg nisu mogli podmitit, a ne zeli da tom olosu prepusti pljacku vlastite drzave. Pa i corav vidi sto se desilo u Egiptu, Libiji, Srbiji itd.

Avatar intimus500
intimus500
09:52 10.04.2012.

10.04.2012. u 09:49h istina_boli je napisao/la: Pazi ovaj idiotizam, Svijet je Assadu dao krajnji rok, koji svjet, to je cionisticka banda i korporativni kriminalci. Assad je legalno izabran predsjednik kojeg nisu mogli podmitit, a ne zeli da tom olosu prepusti pljacku vlastite drzave. Pa i corav vidi sto se desilo u Egiptu, Libiji, Srbiji itd. ------- dio \"Assad je legalno izabran predsjednik \" ...su čiste gluposti. i saddam je bio izabran sa 99.99% glasova a svi znamo da ga je podržavalo samo 29% pučanstava.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:52 10.04.2012.

Odakle tebi informacija da je u Siriji podrška Assadu 80%? To kaže Assad ili tvoji alternativni izvori informacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije