Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zov politike

Rohatinski: Mislio sam da nikada neću ući u političke vode

'18.02.2009., Zagreb - Guverner Zeljko Rohatinski na konferenciji za novinare u HNB-u se obratio gradjanima. Photo: Jurica Galoic/24sata'
'Jurica Galoic/24sata'
01.09.2011.
u 23:33

Ako se zaista odluči na ulazak u kampanju, bit će zanimljivo čuti kakve će poruke slati biračima. Do sada je bio nesklon populizmu

Ne sviđa mi se mnogo toga što se u politici zbiva. Mislio sam da u te vode nikad neću ući, ali sada su sve opcije moguće, izjavio je sinoć guverner HNB-a Željko Rohatinski u Dnevniku HTV-a, čime je dao naslutiti ulazak u utrku za parlament. Iako je do sada nekoliko puta vrlo odlučno tvrdio da po završetku drugog mandata guvernera HNB-a neće ući u politiku jučer je ostavio otvorenu mogućnost da se nađe u političkoj areni, i to pred usijanje političke kampanje. Kako će se i s kime natjecati za Sabor vjerojatno će se znati narednih dana, kao i njegova buduća pozicija u centralnoj banci.

Na ta pitanja sinoć nije odgovorio, ali prokomentirao je zahtjeve za njegovu smjenu koji su se pojavili nakon što je otkriveno da je njegova supruga prodala privatnu tvrtku Agrokoru, te se postavilo pitanje što je time Todorić kupio.

– Ne postoji niti jedan pravni ili moralni razlog zbog čega bih dao ostavku kao odgovor na ovu insinuaciju – izjavio je Rohatinski koji je dijelu političkih struktura i medija predbacio da su ‘postupili ispod svake etike i ljudskog dostojanstva’ kad su govorili i pisali o okolnostima pod kojima je došlo do prodaje tvrtke. Iskusan u javnim istupima Rohatinski je međutim ostavio mogućnost uzmaka rekavši da je moguće da će mu biti ‘teško i neprihvatljivo’ raditi u tim uvjetima.

– Čista je glupost da sam u svojim potezima pogodovao Todoriću – kazao je te ponovio da je njegov zadatak bio održavanje stabilnosti i sigurnosti financijskog sustava, u čemu je uspio. Da nije bilo njegove takve politike zemlja bi se još teže nosila sa krizom. Guverner je sinoć samouvjereno pričao, bez zamuckivanja.

Oštro napao medije

Do sada je Rohatinski slovio kao guverner koji ima izraziti smisao za biranje trenutka kad nešto treba javno reći. A nakon što je pred samozadovoljnim novinarima HTV-a oštro napao medije koji su objavili informaciju da je Agrokor kupio tvrtku njegove žene, učinilo se da je po prvi put u karijeri isprovocirano ušao u bitku koju možda i ne želi, usred prvog i jedinog skandala vezanog uz dugogodišnju karijeru. U kuloarima tako kruži priča da je informacija o prodaji tvrtke puštena upravo zato da bi ga se namamilo u političku arenu ili, upravo suprotno, da bi ga se diskreditiralo. Todorić je, podsjetimo, odlučio kupiti tvrtku svoje stare prijateljice, Marije Rohatinski, kad mu se povjerila da boluje od raka te da više ne može voditi malu ali navodno značajnu tvrtku. Pri tome je ona odlučila iskoristiti novac kako bi od te tvrtke otkupila obiteljsku kuću. Rohatinski je dosad slovio kao jedan od najuvjerljivijih, najpoštenijih i najdosljednijih javnim dužnosnika u Hrvatskoj  te tek treba vidjeti je li zaista pogazio danu riječ kako u politiku neće. Je li već imao pripremljenu opciju političkog angažmana s točno određenom strankom ili čovjekom (HSLS ili Karamarko)?

Veliko povjerenje građana

Poznato je da je od više bogatih poduzetnika dobio ponudu za financiranje kampanje. Novci mu neće biti problem. Ako se zaista odluči na ulazak u kampanju, bit će zanimljivo čuti kakve će poruke slati biračima. Do sada je bio nesklon populizmu te je nejasno na koju kartu može odigrati. Posljednji je put testiran u anketama još prije šest mjeseci i tada su mu građani iskazivali veliko povjerenje. Posebno je dobro prolazio u pitanjima gospodarstva. S idejom da bi se trebao kandidirati na izborima prvi je izašao Darinko Kosor koji je sinoć odbio komentirati guvernerovu izjavu. Međutim, od izvora bliskih HSLS-u doznajemo da će tek danas stranci dati konačan odgovor.  Već dulje vrijeme pohađa govorne vježbe kako bi prevladao mucanje, a pouzdani izvori kažu da se na to odlučio upravo zbog političke ambicije. To znači da ova njegova odluka nije impulzivna nego promišljena i da je pripremana dulje vrijeme.

Komentara 130

UT
utatica
20:33 02.09.2011.

zastupnički imunitet je skinut i Glavašu koji je branio Hrvatsku pa može biti i ovom koji ju je potopio

UT
utatica
21:33 02.09.2011.

Neka institucije rade svoj posao ili i guverner ima imunitet?

ED
Edvard1966
08:12 02.09.2011.

Vjerovao sam ti da si ok,.... ali poslje ove afere !!! od mene NEĆEŠ DOBIT GLAS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije