Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVOĐENJE RAČUNA

Rohatinski može spasiti Korušku od tužbi za prijevaru s Hypom

rohatinski
Patrik Macek/VLM
15.05.2010.
u 21:40

Bayern LB zbog Hypa je imao 3,7 milijardi eura štete. Bavarska najavljuje da će od Koruške tražiti obeštećenje zbog prijevare.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski mogao bi imati ključnu ulogu u svođenju računa između Bavarske i Koruške zbog afere Hypo jer je Rohatinski Bavarce upozoravao na pranje novca i čudne kredite još uoči kupoprodaje Hypa 2007.

Austrijski Kurier, koji već neko vrijeme iznosi podatke iz internih bankovnih dosjea, citira Rohatinskog koji je šefu Bayern LB-a Werneru Schmidtu dopuštenje kupnje Hypa uvjetovao poboljšanjem menadžmenta koji je odobravao kredite i time da “obje Hypove banke kćeri u Hrvatskoj odmah moraju zadovoljiti sve odredbe o sprečavanju pranja novca”. Priopćenje HNB-a od 12. rujna 2007. spominje čak “primjenu smjernica HNB-a za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma”.

Rohatinski je opet u žiži zato što je u četvrtak Süddeutsche Zeitung najavio da će Bavarska od Koruške tražiti namirenje 3,7 milijardi eura štete koju je kupnjom Hypa pretrpio Bayern LB, i to zato što je bavarsko tužiteljstvo zaključilo da je riječ o prijevari jer se namjerno prodalo “mačka u vreći”.

Dok se podižu optužnice protiv menadžera, što se predviđa i umiješanim političarima i poduzetnicima, činjenica da je Rohatinski upozorio Bayern LB značila bi da je vodstvo Bayern LB-a znalo za rizike. Koalicijska vlada Koruške, Koruški slobodnjaci i Austrijska narodna partija pozivaju se i na to da su Bavarci “slali cijele odrede kontrolora” u Hypo prije kupnje.

No, Rolf Holub, koji vodi istragu koruškog parlamenta, nedavno je u intervjuu za Večernji izjavio da bi, zbog njihovih uloga u aferi, rado ispitao i mnoge od tih istih vladajućih koruških političara. On je tada najavio i svjedočenje guvernera HNB-a, koje bi moglo biti jako zanimljivo pravosudnim organima Austrije i Njemačke i zbog iskustava Rohatinskog s Ivom Sanaderom te političkih pritisaka bavarskog premijera Edmunda Stoibera.

Komentara 15

EU
EUPatriot
22:07 15.05.2010.

Rohatinski Korušku može spasiti od tužbi za prijevaru s Hypom tako da joj savjetuje da se poziva na Haaški sud i najavljuje kako neče dati ni milimetra ničega..Iako ako Bavarci prate poteze viteza Boruta brzo če to završiti na arbitraži i moglo bi od onih nedamo ni milimetar nastati pokoji kilometar..

OB
-obrisani-
23:42 15.05.2010.

Rohatinski bi najbolje uradio kad bi pomogao istragu u RH ,koja bi ustanovila,koliko je Hypo opljačkao hrvatsku državu u suradnji sa domaćim političarima ala Ivo urar i ostali.Znamo koliko samo zemljišta na obali ima Hypo pod sobom ,a koje je stečeno mutnim poslovima i makinacijama.To bi trebali napraviti naši jer Austrijanci i Njemci sigurno neće jer im nije u interesu.

UK
Ugo Kajvez
22:06 15.05.2010.

Lopov krade od lopova .. hahahaha ..... BLB je ista ko i Hypo banka ..... lopovi ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije