Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOS ANGELES

Rodney King (47) pronađen mrtav u bazenu

rodney king
Reuters/PIXSELL
17.06.2012.
u 18:20

Kinga je 1991. godine na ulici brutalno pretukla i ozlijedila skupina policajaca.Oni su sljedeće godine oslobođeni oputžbi za nasilje, a presuda je ogorčila crnačku zajednicu najvećeg kalifornijskog grada te izazvala nezapamćene nerede.

Rodney King, čovjek zbog čijeg su premlaćivanja prije 20 godina izbili masovni neredi na ulicama Los Angelesa, pronađen je mrtav. BBC piše da je tijelo 47-godišnjeg Kinga pronašla zaručnica na dnu bazena. Na njemu nije bilo vidljivih vanjskih ozlijeda koje bi mogle sugerirati da je riječ o nasilnoj smrti.

Kinga je 1991. godine na ulici brutalno pretukla skupina policajaca. Jedan od slučajnih prolaznika snimio je premlaćivanje, a snimku su kasnije prikazale američke i svjetske TV postaje. Policajci koji su sudjelovali u mlaćenju Kinga sljedeće godine oslobođeni su oputžbi za nasilje, a presuda je ogorčila crnačku zajednicu najvećeg kalifornijskog grada. Nakon njenog izricanja mladi crnci masovno su preplavili losanđeleske ulice te se sukobili sa policijom, a u tim je okršajima živote izgubilo oko 50 ljudi dok ih je tisuće ranjeno.

Rodney je zbog ozljeda mozga naknadno tužio grad i dobio nešto manje od četiri milijuna dolara odštete.

Dvojica od četiri policajaca koji su pretukli i teško ozlijedili KInga kasnije su na ponovljenom suđenju proglašeni krivim te zatvoreni.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:11 19.06.2012.

Zaboravili ste napisati (valjda da ne bi crnci ispali rasisti - kakvima su se tada stvarno i pokazali) da su tada crnacke banditske grupe nasumce ubijale, premlacivale, pljackale i palilie po gradu. Svima je u sjecanju ostala slika kako je grupa crnaca zaustavila kamion i nasilno iz njega izvukla sofera (tada oko 33 godine starog), bjelca, i premlatila ga do besvijesti i da je taj covjek jos i danas bez svijesti, u komi ... A taj R. King dobio bi batina od svih policija po svuda u svijetu jer je bio pijan, bezobrazan i pruzao otpor policiji ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije