Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarni film Gdje je Sara

Roditelji u potrazi za tijelom dijeteta za koje su im rekli da je preminulo u bolnici

Gdje je Sara?
Foto: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) / Sarajevo
1/3
09.04.2024.
u 17:20

Nakon što je objavljen dokumentarni film oglasilo se i Okružno javno tužiteljstvo u Banja Luci koji su otvorili predmet po službenoj dužnosti te najavili kako će provjeriti iznesene navode, prikupiti informacije i utvrditi okolnosti

“Gdje je Sara” naziv je dokumentarnog filma koji su snimili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), a koji govori o višegodišnjoj potrazi Aleksandre i Miloša Kuprešanina za grobom svoje kćerke koja je preminula 8. rujna 2018. godine. Sve je zapravo započelo tako što se majka Aleksandra javila novinarima s pričom da je rodila bebu u rodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci gdje joj je poslije tri dana od poroda rečeno kako joj je beba preminula. Do tijela bebe nije uspjela doći jer joj je rečeno da je dijete već pokopano.

Ona u dokumentarnom filmu kaže kako je najveći problem što joj nisu dali da svoje dijete vidi ni živo ni mrtvo. - Trenutak kad ti znaš da nisi imao nikakvu priliku u nekom trenutku da vidiš svoje dijete. Meni bi mnogo lakše bilo da sam ja to dijete bar vidjela, da sam osjetila njezin miris, da sam bilo što od toga – rekla je Aleksandra Kuprešanin.

Film prenosi i borbu roditelja s institucijama Republike Srpske, ali niti to nije pomoglo da se pronađe dijete ili tijelo djeteta. U sklopu potrage, koja je izazvala veliku buru, iskopana su i dva tijela s dječje parcele na groblju u Banja Luci. U filmu Aleksandra kaže kako je tijekom trudnoće saznala da ima povećanu količinu plodne vode te da ju je ginekolog potom uputio da obavi ekspertni ultrazvuk. Međutim, u prva dva tjedna ona nije uspjela obaviti pregled jer je doktor bio na godišnjem odmoru da bi to uspjela tek iz trećeg pokušaja kada ju je doktorica upitala zašto je toliko dugo čekala. Naime, tada je utvrđeno kako se količina plodne vode dodatno povećala te je doktorica predložila hospitalizaciju. 

Tako je dočekala i rujan 2018. godine kada je radi komplikacija, a na prijedlog liječnika, rečeno da će biti premještena u Beograd. Do toga ipak nije došlo jer su joj liječnici tijekom ginekološkog pregleda utvrdili da ima kontrakcije te su se odlučili na carski rez. Aleksandra u filmu kaže kako je bila svjesna tijekom cijelog poroda kao i da po završetku poroda nije čula plač djeteta nego samo babicu koja izlazi rodilišta s djetetom u naručju. Ipak, medicinska sestra je čestitala Aleksandri i Milošu na rođenju djeteta i rekla im tom prilikom kako je rodila djevojčicu. Prema riječima Aleksandre čestitao joj je i liječnik koji joj je rekao da je rodila djevojčicu tešku 1.9 kilograma i dugačku 45 centimetara. Kazala je i kako joj je tada liječnik rekao da je beba zaplakala, prodisala i da je potom stavljena u inkubator. 

POVEZANI ČLANCI:

Međutim, kako je ležala u bolnici i kako joj nitko nije donosio dijete počela se pitati što se događa i zašto ona ne može vidjeti svoje dijete. Kaže i kako su njen suprug i njen otac vidjeli dijete u inkubatoru poslije čega im slijedećeg dana prilazi liječnik i prenosi da je došlo do komplikacija, koje nisu pretjerano alarmantne, radi čega bi dijete moralo biti prevezeno u Beograd na dalje liječenje. Kazao im je i kako djetetu nedostaje dio probavnog trakta da bi dva dana nakon poroda dobio informaciju kako je dijete preminulo.

- Bilo mi je čudno što me tek poslijepodne obavještavaju o smrti koja se dogodila u 6:15 ujutro – rekao je Miloš u filmu.

Poslije saznanja o smrti djeteta i oporavka u bolnici Aleksandra izlazi iz bolnice iako nije dobila pravu informaciju o tome što se dogodilo s njezinim djetetom. Kako niti nakon što je došla kući nisu dobili informaciju gdje se nalazi tijelo njihove preminule kćerke nekoliko dana kasnije roditelji odlaze na patologiju bolnice u Banja Luci. Aleksandra i Miloš kažu kako im je tom prilikom pomoćnik patologa rekao da je dijete nakon obdukcije sahranjeno iako ih nitko nije pitao slažu li se s tim da im dijete sahrani bolnica.

Mjesec dana kasnije na vratima sui m se pojavili nepoznati muškarac i djevojka kako bi im uručili poklon bolnice za rođeno dijete!!! Međutim, niti to nije kraj jer su Aleksandra i Miloš pronašli grobara koji im je sahranio dijete i koji im je rekao gdje je sahranio djevojčicu. Kada su otvorili grob unutra su pronašli medicinsku rukavicu na boci Coca Cole i četiri kosti. Odmah potom napravljena je i DNA analiza pronađenih kostiju koja je pokazala kako nije riječ o posmrtnim ostacima njihove kćerke.

Nakon što je objavljen dokumentarni film oglasilo se i Okružno javno tužiteljstvo u Banja Luci koji su otvorili predmet po službenoj dužnosti te najavili kako će provjeriti iznesene navode, prikupiti informacije i utvrditi okolnosti. Cijeli film možete pogledati na poveznici.

VIDEO Svima draga dječja pjesma slavi 70. rođendan: Zeko i potočić dobili mural u Osijeku

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
17:58 09.04.2024.

Bojim se da je dijete prodano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije