Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK HOK-A:

'Velik porast broja odvjetnika nije dobar za odvjetništvo'

Robert Travaš
Foto: Grgur Žučko/pixsell
18.03.2016.
u 14:32

Dokument Ministarstva gospodarstva iz siječnja 2016. pun netočnih podataka o odvjetništvu mogao bi dovesti do katastrofalno pogrešnih političkih odluka, kaže predsjednik HOK-a Robert Travaš

"Kad mi hrvatski odvjetnici razmatramo status odvjetnika u Hrvatskoj prije ulaska u punopravno članstvo EU i nakon toga, nisam siguran da možemo zaključiti da je naš status u hrvatskom društvu, kao i uvjeti rada, bolji nego što je to bilo prije punopravnog članstva u EU", rekao je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš danas na 34. Danu hrvatskih odvjetnika u Zagrebu. 

- Ne možemo se oteti dojmu da utjecaj odvjetništva kroz naša nacionalna ili međunarodna udruženja na politiku i zakonodavstvo koje se odnosi na odvjetništvo sve više slabi. Stvara se dojam da zakonodavac EU s takvim odnosom prema odvjetničkoj profesiji demagoški podilazi potrošačima odnosno svojim biračima, a te potrošače mi odvjetnici još uvijek u skladu s našom stoljetnom tradicijom zovemo klijentima, a ne potrošačima naših usluga. Na nama je da analiziramo i zaključimo radi li se kod toga o lošem lobiranju, nedovoljnom objašnjavanju tijelima javne vlasti ili cjelokupnoj javnosti same prirode i uloge odvjetništva u društvu, ili mi to svi činimo, ali nailazimo na namjernu gluhoću i opstrukciju nadležnih ministarstava i drugih tijela u državama članicama, kao i u tijelima same EU - rekao je Travaš. 

Upozorio je na aktivnosti Europske komisije u provođenju EU Direktive o uslugama kroz koje se nakon neuspjelih pokušaja 2011. ponovno pokušava narušiti neovisnost odvjetništva, svodeći ga na razinu svake druge gospodarske usluge na tržištu, te se opet pokušava provući koncept neobveznog članstva u odvjetničkim komorama čime bi se rascjepkalo ili potpuno uništilo odvjetničke komore te oslabilo ili neutraliziralo organizirano odvjetništvo u ime neke navodne potpune liberalizacije pristupu odvjetničkoj službi. 

Viviane Reding je 2011. shvatila da bi takva odredba bila posve kontraproduktivna i štetna za klijente i javni interes. U Sloveniji je bilo pokušaja ukidanja obveznog članstva pa je slovenska vlada nakon žestokih reakcija odvjetničkih komora diljem Europe odustala od tog nauma. S tim u vezi Travaš je upozorio da "nažalost neke službe Ministarstva gospodarstva RH poslušno i nekritički prenose u neke svoje dokumente i planove provedbe neprihvatljivi odnos prema odvjetničkoj profesiji, pri tome uzgred budi rečeno iznoseći potpuno netočne informacije  o odvjetništvu, organizaciji i radu HOK-a, kao i tržištu odvjetničkih usluga u Hrvatskoj". Naime, Direktiva o uslugama predviđa iznimke i nema prepreke da odvjetnička usluga ostane izuzeta od primjene te Direktive, rekao je Travaš. Sporni dokument Ministarstva gospodarstva je iz siječnja 2016. pod naslovom "Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj". Travaš upozorava na netočnosti u tom dokumentu koje mogu dovesti do pogrešnih zaključaka "i do katastrofalno pogrešnih političkih odluka koje se mogu reflektirati ne samo na odvjetništvo, nego i na neadekvatnu pravnu zaštitu prava naših građana", istakao je Travaš. 

Inače, HOK ima 4600 članova odvjetnika i oko 1600 odvjetničkih vježbenika, i broj im raste za oko osam do devet posto godišnje. 

Taj vrlo veliki priljev Travaš tumači nuždom jer u pravosuđu i gospodarstvu nema zapošljavanja ili su minimalna, a i onima koji dobiju otkaz preostaje da pokušaju u odvjetništvu. 

- To nije dobro ni za te kolege ni za odvjetništvo. Odvjetništvo nije samo zanimanje, nego i životni poziv - rekao je Travaš nadajući se da će se trendovi promijeniti s oporavkom gospodarstva i boljim planiranjem školovanja pravnika usklađeno s potrebama.  

U povodu 60-godišnjice od smrti dr. sc Ive Politea, odvjetnika koji je zadužio i odvjetništvo u svijetu, ne samo svojim radom na Kodeksu odvjetničke etike, odana je počast tom odvjetničkom velikanu pa je Travaš podsjetio kakvo je bilo njegovo poimanje odvjetništva kroz slučajeve obrane Alija Alijagića, atentatora na ministra unutarnjih poslova u Vladi Kraljevine SHS Milorada Draškovića, te obranu kardinala Alojzija Stepinca kao političkog optuženika. 

"Pristup odvjetničkoj službi" tema je okruglog stola Dana hrvatskih odvjetnika na kojem su izvjestitelji dopredsjednica Slovačke odvjetničke komore Viktória Hellenbart, dr.sc. Eva Indruchová, voditeljica Odjela za međunarodne odnose i predstavnica Češke odvjetničke komore u Bruxellesu, mr.sc. Ive Brkić, predsjednik Odvjetničkog zbora Zadarske županije i  Mladen Sučević odvjetnik u Zagrebu i predsjednik Odvjetničke akademije HOK-a.

>> Pitanje treba li nam Ustavni sud je neodgovorno

Komentara 3

Avatar Bruno
Bruno
16:31 18.03.2016.

Hahaha konkurencija smanjuje cjenu , niste vi lički medvjedi

Avatar Linux
Linux
15:19 18.03.2016.

jadnici, otet ce vam kruh tesko zaradjen, ostat cete gladni, ionako gladujete. bas vas zalim

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
16:53 18.03.2016.

Ako se roj neriješćenih sudskih predmeta povećava, jasno je i se mora povećavati i broj odvjetnika, dok ima "goriva". No, ovdje se radi zapravo o nastanku situacije koja se u tehnici zove "pozitivna povratna sprega", iako je ona po posljedicama zapravo negativna. Zamislimo sigurnosni ventil na parnom stroju (lokomotivi). Kad tlak pare počne rasti, on se otvara, propušta paru u atmsosferu i to se zove negativna povratna sprega. Dovoljno je da ventil opične raditi obratno rj. da se zatvara kad tlak pare raste. Jasno to će, ako rijanje kotla i dalje nastvi rasti dovesti do eksplozije kotla. Tako i u slučaju povećavanja broja odvjetnika da bi povećani broj odvjetnika mogao naći posla posla, odvjetnici će i sami nastojati da se sudski postupci oduže, a to će onda zahtijevati novo povećanje broja odvjetnika - sve dok se čitavo pravosuđe ne raspadne pod teretom sebe samoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije