Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAVSKO PROLJEĆE

Rijeka Drava spojila Hrvate s obje strane državne granice

drava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/5
30.04.2011.
u 16:28

Državnu granicu mađarski Hrvati prešli su kod Sopja na improviziranom privremenom graničnom prijelazu

SLATINA  - Više od stotinu Hrvata koji više od stoljeća žive u susjednoj Mađarskoj, s druge strane rijeke Drave danas je po sedmi put prešlo improvizirani međugranični prijelaz na rijeci Dravi i posjetilo svoje rođake i prijatelje u Sopju nedaleko Slatine. Uz državnu granicu u Mađarskoj se nalazi osam sela s većinskim stanovništvom hrvatske nacionalne manjine koja u županijskom središtu Pečuhu ima i svoje srednje škole i fakultete te kulturnui dom 'August Šenoa'. Hrvati su u susjednoj Mađarskoj očuvali hrvatski identitet i bogatu etnografsku baštinu , a priredba 'Dravsko proljeće', koju zajedno organiziraju Općina Sopje i mađarsko mjesto Starin (DravaSztara) već se tradicionalno održava uoči Mladog Uskrsa.  Tijekom dana mađarski Hrvati sudjelovali su zajedno sa Sopjanima na svetoj misi i bili gosti kod svojih prijatelja, a u 17 sati krenula je povorka sudionika folklorne smotre na kojoj sudjeluje 13 kulturno-umjetničkih društava iz susjedne Mađarske i Hrvatske na kojoj će još jednom potvrditi prijateljstvo koje ni državna granica nije mogla pekinuti.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
19:01 30.04.2011.

Bravo ! Narod koji cuva obicaje je bogat narod, a onaj koji se klanja novcu i preko medija preuzima medjunarodno-zapadnu kulturu to je mrtav narod. Hrvati koji ne njeguju tradiciju i kulturnu bastinu, koji samo kopiraju ono sto je na TVu, su propala buducnost hrvatske drzave.

OB
-obrisani-
07:39 01.05.2011.

da,da sa mađarima se nije vrijedno ni na suncu grijati

OB
-obrisani-
12:12 02.05.2011.

pogledajte što su mađari napravili na otoku viru i bit će vam sve jasno,pitajte međimurce kako su mađari mazili njih u drugom svjetskom ratu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije