Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
 sebi u džep

Riječki poduzetnik tražio 10 milijardi kuna povrata poreza

novac
Davor Puklavec/PIXSELL
18.02.2012.
u 19:45

Bauk djeluje u Zajednici preventivne pravne zaštite, a svojedobno se i politički angažirao, pa se 2003. godine na izborima za Hrvatski sabor našao na listi Alijanse za pravnu državu.

Ne znam što bih vam rekao, ništa ne mogu komentirati, kazao nam je u telefonskom razgovoru Toni Bauk, 60-godišnji riječki gospodarstvenik, prijavljen riječkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog šest kaznenih djela kojima se trebao okoristiti za gotovo 10 milijardi kuna.

U Hrvatskoj, u kojoj je državni proračun 118,8 milijardi kuna, ovaj nevjerojatan iznos koji je Bauk poželio sebi staviti u džep, ali su ga spriječili budni poreznici, gotovo se približio dugu hrvatskih brodogradilišta od 11,3 milijarde kuna. Iznosi lete u nebo Bauk je, naime, prošle godine riječkom područnom uredu Porezne uprave u dva navrata poslao dva enormno visoka računa na temelju kojih je tražio povrat pretporeza.

Ovaj se riječki investitor tereti za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i četiri kaznena djela krivotvorenja službene isprave. Za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti prijavljena je Baukova tvrtka TD Internus.

Bauk je lani u travnju, kao jedini član uprave TD Infernusa, uime tvrtke “složio” račun od 516 milijuna kuna koji je potom izdao vlastitom obrtu za poslovanje nekretninama Toro, za nedefinirane “know-how” konzultantske usluge. Po istome je modelu Bauk izdao račun i u listopadu prošle godine, ali se ovoga puta očigledno ohrabrio, pa je tako sastavio račun od 51 milijardu kuna i tako u dva navrata pokušao ishoditi povrat iskazanog pretporeza za sebe kao vlasnika obrta Toro.

Bauk se htio i dodatno osigurati pa je, uz prijave za povrat pretporeza, kao vlasnik obrta Toro tvrtki TD Infernus, čiji je direktor, ispostavio račune za spomenute konzultantske usluge, a potom je potpisao i prijedlog višestruke kompenzacije. Bez pokrića Tim potpisom u oba se navrata između tvrtke TD Infernus i obrta Toro zatvaraju međusobna potraživanja i anuliraju njihovi učinci, no Bauku se ipak dogodio previd, nije predočio dokaze da su spomenute usluge zaista obavljene.

Zanimljivo je kako pri tome nije pomislio da će tako vrtoglavi iznosi privući pozornost poreznika. Još je zanimljivije da Bauk djeluje u Zajednici preventivne pravne zaštite, a svojedobno se i politički angažirao, pa se 2003. godine na izborima za Hrvatski sabor našao na listi Alijanse za pravnu državu. Riječkoj je javnosti poznat i kao investitor pametne zgrade na Drenovi, no prilikom njezina predstavljanja nije želio otkriti cijenu četvornog metra u tom objektu.

Prodaja, doznali smo, nije išla kako je Bauk zamislio, što ne čudi s obzirom na to da je za kvadrat tražio 2300 eura. I nakon “korekcije” cijene stanovi se nisu prodavali. Među prodavačima nekretnina slovi kao čudak, zbog čega su se neki izvjesno vrijeme Bauka i klonili. No, kako je pri svakoj prodaji stana agent dužan provjeriti jesu li papiri čisti, ispostavilo se da je Bauk prema banci uredan.

Komentara 36

RT
Rollo Tomasi
15:18 19.02.2012.

Koja je razlika između kriminalaca i poštenih građana? Kriminalci su tako glupi da se daju uhvatiti.

ZA
zajcev
20:01 18.02.2012.

Trazim i ja posao pa cu kako se cini dobiti K..... kao i ti .

OB
-obrisani-
22:37 18.02.2012.

pa čovjek je bolestan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije