Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

RH-Slovenija: Sporazum procurio u javnost

kosor i pahor
Petar Glebov / 24 sata
Autori: Vlado Zagorac, Jasmina Popović
26.10.2009.
u 00:28

Pitanje je znače li korišteni pojmovi isto za nas i za slovensku stranu, rekla je V. Pusić za Večernji list

Otkada je u petak u slovensku javnost procurio tekst arbitražnog sporazuma o hrvatsko-slovenskoj granici na moru slovenske vlasti se muče da otkriju tko ga je pustio u medije, a hrvatska javnost s trudi doznati što u njemu piše kako bi se mogla odrediti prema optužbama da joj je premijerka Kosor nešto bitno zatajila. Današnji posjet slovenskog premijera Pahora slovenski mediji su jučer protumačili kao pokušaj da požuri hrvatsku stranu da potpiše taj sporazum, a njegov susret s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem vide kao pokušaj otupljivanja oštrice kod opozicije, koja bi mogla biti zapreka da se odluka o prihvaćanju sporazuma donese.

Načela crtanja granice
Pahor je slovenskoj javnosti objasnio da nacrt sprazuma u točki 3 b ‘arbitražnom tribunalu nalaže određivanje dodira slovenskog teritorijalnog mora s međunarodnim vodama Jadrana’.

– Tome nemam što dodati, ali više od toga ne smjem otkriti – kaže Pahor te dodaje da se ‘sada možda neće točno znati gdje je granica, ali će se točno znati načela njezinog određivanja’.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU dobila je jučer od svojih slovenskih prijatelja tekst sporazuma na slovenskom, ali ga tijekom jučerašnjeg dana nije željela komentirati, jer ga s obzirom na svoje obveze u predsjedničkoj kampanji nije stigla prevesti i detaljnije proučiti.

– Ne želim govoriti prije nego sve razjasnim u prijevodu, ali kako mi se čini problem bi mogla biti interpretacija pojedinih pojmova. Pitanje je znače li oni isto za nas i za slovensku stranu. Ako ne znače onda bismo mogli imati problem u razgovorima – rekla je sinoć V. Pusić za Večernji list nakon što je ‘preletjela’ tekstom arbitražnog sporazuma. Očito i nju muči riječ ‘stik’, koja se može protumačiti kao dodir, doticaj,veza,kontakt,a koristi se u kontekstu u kojem je i Pahor govorio da ‘arbitražni sud treba odlučiti o doticaju između teritorijalnog slovenskog mora i međunarodnih voda’.

Sloveniji se više žuri
Znače li ‘stik’ i ‘doticaj’ isto trebali bi danas objasniti Pahor i Kosor, jer je činjenica da će i jedna i druga javnost željeti znati što to točno znači i mogu li se dvije strane dogovoriti o istovjetnom tumačenju teksta arbitražnog sporazuma. U svakom slučaju Sloveniji se ovoga puta puno više žuri nego Hrvatskoj i to je trenutno najveća hrvatska prednost.

Ključne riječi

Komentara 81

VZ
vzmirek
06:52 26.10.2009.

Zašto Slovenci to ne traže od Talijana.I s njima valjda imaju morsku granicu. A ZERP???

GA
garincha
03:39 26.10.2009.

Kad vam jos Bosanci uzmu ona dva otocica sto ih je generalisimus izgubio na partiji pokera sa Alijom tek ste onda nadrljali!

HA
hanzi
06:47 26.10.2009.

Onaj ko ga je poslao Pušički, nije to urado zbog pomoči Hrvatskoj, nego je htio da što prije propadne. Sitiacija če se još zakomplicirati. Opozicija i dio pozicije a mislim da isti i u Hrvatskoj misle da če dobiti više. Dejstvo je, da čemo svi još više izgubiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije