Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.04.2016. u 09:00

Najveći je napor učinjen, nova Vlada sada lako može spustiti deficit ispod 3 posto

Podaci koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku lijep su nadgrobni spomenik prethodnoj Vladi. Pred tim spomenikom treba odati počast.

Jer, prethodna je Vlada ipak uspjela smanjiti proračunski deficit, i to ne za neki mali iznos, nego za iznos koji će u ovih nekoliko godina politike smanjenja deficita vjerojatno ostati zapamćen kao pojedinačno najveći u jednoj godini. Reformski napor koji je učinila prethodna Vlada po pitanju deficita zaista je velik i dužnosnici nove Vlade bi joj to trebali pošteno priznati.

Vlada premijera Tihomira Oreškovića od početka naglašava da ima dva cilja: podizanje gospodarskog rasta i zapošljavanja te stabiliziranje deficita i javnog duga. Oba je cilja prethodna Vlada premijera Zorana Milanovića počela ispunjavati u posljednjoj godini svoga mandata. Nova Vlada najavljivala je da želi smanjiti deficit ispod 3 posto BDP-a. Podaci DSZ-a sada pokazuju da je taj deficit u prošloj godini smanjen na 3,2 posto BDP-a (s razine od 5,5 posto BDP-a, koliko je iznosio u 2014.), što znači da je najveći napor već učinjen. Umjesto 18,1 milijardu kuna u 2014., deficit je iznosio 10,7 milijardi kuna u 2015. godini.

Rad prethodne Vlade, koji je bio kritiziran ondje gdje je kritiku zaslužio, ali treba biti pohvaljen ondje gdje je zaslužio pohvalu, sada ide u prilog novoj Vladi na još jednom području: trošenju novca iz fondova EU. Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko proteklih dana ističe da su “u samo dva mjeseca pokrenute ili su pred realizacijom” investicije iz fondova EU vrijedne 300 milijuna eura. Istina, zamah tek sad počinje, ali još smo u ljeto 2014. znali i najavljivali da će pravi zamah projekata sufinanciranih iz fondova EU doći tek u 2016., u doba neke nove Vlade.

Ovo su sve velikim dijelom i rezultati rada prethodne Vlade, a stvarne rezultate rada ove Vlade tek trebamo vidjeti. Ponekad se rezultati jednostavno pojavljuju i verificiraju s odmakom.

>>Milanović na fejsu: Sada se vidi kako smo dobro radili i ostavili dobre temelje

>>Hrvatska spustila deficit na 3,2 posto u 2015. godini

Komentara 1

BA
bakulušić
22:08 23.04.2016.

Eto, nismo ih trebali ni dirati! Šteta što smo prokockali priliku za uspjeh. Nakon isticanja ovih silnih zasluga, za koje neuki narod nije znao, ne preostaje nam drugo nego na prijevremenim izborima glasovati za Partiju i njezine znalce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije