Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborna nedjelja

Rezultat loš, a Merkel ipak ostaje na vlasti

Angela Merkel
REUTERS
27.09.2009.
u 18:38

Bili su to izbori rekorda: CDU i CSU postigli drugi najgori rezultat, SPD najgori rezultat svih vremena, a liberali, ljevica i zeleni nikad bolji.

Nakon današnjih izbora za Bundestag, prema izlaznim anketama ARD-a, sigurno je da će većinu imati koalicija konzervativnog bloka CDU/CSU Angele Merkel i liberalnog FDP-a. Bili su to izbori sve samih rekorda - CDU i CSU imaju drugi najgori rezultat u povijesti (33,7 posto i 238 mandata), socijaldemokratski SPD ostvario je najgori rezultat od 2. svjetskog rata (23,1 posto i 148 mandata), dok su FDP sa 14,6 posto (93 mandata), socijalistički Die Linke sa 12 posto (76 mandata) i Zeleni sa 10,6 posto (67 mandata) ostvarili svoje najbolje rezultate. Ovime je Njemačka na dobitku jer više nitko nije želio veliku koaliciju CDU-a, CSU-a i SPD-a.



"Apaurinska" kampanja

Slične brojke je objavio i ZDF. Odaziv glasača je bio rekordno nizak - 72 posto prema 78 posto 2005. To se moglo i očekivati nakon višetjedne "apaurinske" kampanje, u kojoj se CDU i CSU s jedne strane te SPD s druge nisu pošteno zakrvili ni oko jednog pitanja.

Zakuhalo se tek posljednjih tjedana, i to zbog CSU-ova inzistiranja na isticanju razlika u poreznoj politici u odnosu na SPD. Izbore je obilježio i rezultatski pad velikih stranaka. Konzervativni blok CDU/CSU dobio je 1,7 posto manje nego na prošlim izborima, a SPD se stropoštao za oko 12 posto.

- Ovo je gorak dan za njemačku socijademokraciju - komentirao je presjednik SPD-a Frank Walter Steinmeier koji je do kraja odbijao koaliciju sa Die Linke, očekujući pakt sa Zelenima i FDP-om.
A. Merkel je pak u noći velikog slavlja poručila da će "biti kancelarka svih Nijemaca".

Birali i Portugalci
Ovime je kancelarka Angela Merkel, unatoč kritikama iz CDU-a i CSU-a o kampanji, postala šesti kancelar s drugim uzastopnim mandatom. O važnosti izbora svjedoči i žestoko upozorenje predsjednika Njemačke gospodarske komore budućoj vladi "da ne dolazi u obzir kresanje socijalnih prava", a slično se izjasnio i Caritas te neki biskupi.

U EU su u nedjelju održani još jedni parlamentarni izbori - oni u Portugalu - na kojima se očekuje pobjeda lijevog centra unatoč najvećoj nezaposlenosti u posljednjih 20 godina.

Ključne riječi

Komentara 18

MI
milivoj023
20:28 27.09.2009.

SPD=SDP

BT
bili-tartuf
00:34 28.09.2009.

jako je vazno za EU, da Deutschland bude stabilan,..i skupa sa Francuskom i Italijom, izbalansiraju Ekonomiju, jer su Englezi vezani sa USA i njihovim Ekonomskim Interesima, a protiv EU ostalih...

OB
-obrisani-
19:40 27.09.2009.

72 %,a oni nezadovoljni odazivom.Kod nas izađe 60 % pa svi likuju i ubjeđuju sve oko sebe kako je to uspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije