Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preživjeti starost

Režu se povlaštene mirovine, novi uvjeti za vojsku i policiju

vojna policija afganistan
Davor Puklavec/24 sata
16.12.2010.
u 21:00

Mirovine iz prvog stupa također trebaju ovisiti o uplatama, a socijalni i solidarni elementi ići na teret države

Ministarstvo gospodarstva pripremilo je podlogu za promjenu nekoliko zakona koji će omogućiti da se provede revizija i postupno smanjenje povlaštenih mirovina, kazao je Milenko Popović, ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje na raspravi Ekonomskog instituta o tome može li Hrvatska osigurati primjerene starosne mirovine.

Promjene zakona

Predstavnik ministarstva rekao je da će Vlada "skoro ići na promjene zakona" koje će pridonijeti da se prava stečena po posebnim uvjetima približe pravima iz općega mirovinskog sustava. Međutim, stručnjaci predlažu veće zahvate kako bi se osigurala pravednost mirovinskoga sustava.

Tako Željko Potočnjak, dekan Pravnoga fakulteta i bivši sudac Ustavnoga suda, smatra da iznos mirovine iz državnoga mirovinskog sustava, tzv. prvog stupa, treba ovisiti o uplaćenim doprinosima te iz njega treba izdvojiti sve elemente solidarnosti u "nulti" stup i isplaćivati ih na teret proračuna.

– Mirovinski je sustav uvelike nepravedan, nitko ne zna što je odraz rada, a što solidarnosti – rekao je Potočnjak.

S njim se slaže i viša ekonomistica Svjetske banke Sanja Madžarević-Šujster, koja je rekla da velika većina građana vjeruje kako plaćeni doprinosi nisu zaštita od starosti već kvaziporez.

Nedovoljno za život

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta upozorava da će mirovine u budućnosti biti relativno niske i neprimjerene za život, a Vlado Puljiz vjeruje da Hrvatska još nije svjesna toga da će u mirovinu baby boom generacija, kada se rađalo dvaput više djece nego sada.

– Mogu se formule za izračun okretati kako hoćete, ali mirovine stvara generacija koja radi – upozorio je Vlado Puljiz.

Komentara 20

MY
mycropht
21:13 16.12.2010.

S obzirom na tko tko se sve i kako nakrpeljio na taj 1. stup, naravno da se radi o kvaziporezu i to kvaziporezu na glupost Hrvata koji rade.

OB
-obrisani-
21:36 16.12.2010.

. Nije mi jasno, kako netko može tolerirati povlaštenost --povlaštenost –znači neravnopravnost --povlaštenost je nepoštena --povlaštenost je nemoralna --povlaštenost je neljudska --povlaštenost je diskriminirajuća --da bi 1 osoba dobila povlaštenu mirovinu 3 osobe moraju dobit minimalnu od 500 KN, toto znači da bi povlaštenici mogli živjeti u obilju, treba ostali narod krepati od gladi ---Povlaštenost treba izbaciti iz HR riječnika i ukinuti je s rokom od odmah

UK
Ugo Kajvez
23:20 30.12.2010.

Saborske povlaštene mirovine ...... ?? ..... valjda Bog prvo bradu sebi stvorio .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije