Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loš proračun

Rezanje prosvjete i zdravstva: Sutra prosvjed na Markovu trgu

sindikati
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
03.12.2012.
u 12:01

Matica hrvatskih sindikata najavila je za sutra u 11 sati prosvjed na Markovu trgu u povodu prihvaćanja proračuna kojim se režu prava prosvjetarima i zdravstvenim radnicima

Matica hrvatskih sindikata najavila je za sutra u 11 sati prosvjed na Markovu trgu u povodu prihvaćanja proračuna kojim se režu prava prosvjetarima i zdravstvenim radnicima.

Okupljanje će, najavili su, početi oko 10 sati na Trgu maršala Tita, a onda će povorka krenuti na Gornji grad. U 14 sati sindikati će nastaviti pregovore s Vladom o temeljnom kolektivnom ugovoru.

Zatomite taštine

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević pozvao je Vladu i poslodavce da umjesto "prepucavanja" o krivnji za gospodarsku krizu "svoje aktivnosti usmjere na stvaranje pretpostavki za izlazak iz krize".

"Aktualna prepirka članova Vlade i predstavnika HUP-a iznosi na vidjelo tenzije koje otežavaju uspostavu partnerskog odnosa među sudionicima tripartitnog socijalnog dijaloga. Mimo uvriježenih životnih pravila, po kojima bi treća strana koristila prepirke i sukobe ostalih, mi na sukob Vlade i HUP-a gledamo kao na nastavak propuštanja prilika da se iznađe smjer angažiranja gospodarskih potencijala koji bi doveo do novog zapošljavanja", piše Matijašević u priopćenju te dodaje da bi u ostvarivanju toga Vlada i poslodavci trebali imati više "strpljenja, razumijevanja i spremnosti na uzmake".

"U tome se mogu ugledati na radnike koji teret krize podnose stoički, iako im u tom kontekstu država nije omogućila olakšice. Naime, dok su poduzećima u teškoćama na raspolaganju razne mjere, reprogrami, otpisi dugova, predstečajne nagodbe i stečajevi, a državi mogućnost novog zaduživanja, običnom čovjeku dugovi se ne praštaju", piše Matijašević i apelira na Vladu i poslodavce da zatome "očigledne taštine i podrede se cilju koji je pred svima – omogućavanju boljega života u Hrvatskoj".

>>Linić: Poslodavci si ne znaju naći posao ako ne rade za državu

Komentara 37

AA
aabbcc
13:13 03.12.2012.

. Trebalo bi im Sindikat naci neku livadu izvan grada za prosvjede da ne smetaju druge, pa neka se tamo deru citav dan.

SJ
Sve je uzalud
17:20 03.12.2012.

Koje ste vi budaletine sindikalci.Ako oni vama uzmu lovu ,neka zauzvrat daju dionice. Mjesečno ti uzmu 1000 kuna zauzvrat se daje svakom radniku sindikata 5 dionica HT i mirna bosna.I tako država s tim ne zna upravljati

KA
kajinx
12:58 03.12.2012.

Kako uništiti Hrvatsku? Uništiti zdravstvo i školstvo. Za to se brinu Ministar zdravlja (kako glupi naziv) i Ministar znanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije