Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briofiti

Revolucija: Znanstvenici "oživjeli" biljku zaleđenu 400 godina!

biljke
Sanjin Strukić/VLM
29.05.2013.
u 07:52

Istraživači su bili iznenađeni oživljavanjem briofita koji su bili toliko dugo zarobljeni po ledom

Kanadski znanstvenici uspjeli su oživjeti biljke koje su zaleđene prije 400 godina, tijekom malog ledenog doba. Kako prenosi BBC, uzorci biljke vrste briofita uspješno su se razvili u laboratorijskim uvjetima.

Istraživači sa sveučilišta u Alberti navode da njihova studija otkriva način na koji se ekosustavi oporavljaju nakon dugih, cikličnih ledenih razdoblja. Istraživali su područje oko ledenjaka Teardrop, koji se nalazi duboko u arktičkom području Kanade. Ledenjaci u ovom području od 2004. godine drastično se smanjuju, brzinom od tri do četiri metra godišnje. Topljenje ledenjaka ogolilo je zemlju koja nije bila izložena svjetlosti od tzv. malog ledenog doba koje je zahvatilo zemlju u od 1550. do 1850.

– Prilikom obilaska ledenjaka primijetili smo tanki zelenkasti sloj na prostorima koje je donedavno prekrivao led – izjavila je Catherine la Farge, voditeljica istraživanja i autorica studije objavljene u analima Nacionalne akademije znanosti. Kada glečeri nestanu, pojavit će se čitava nova vegetacija.

Briofiti se razlikuju od ostalih, nama dobro poznatih kopnenih biljaka jer nemaju krvožilno tkivo koje raspoređuje vodu u sve dijelove organizma. Poznato je da nakon dugih polarnih zima na Arktiku briofiti mogu ponovno oživjeti s povratkom toplijih mjeseci. Istraživači su, međutim, bili iznenađeni oživljavanjem briofita koji su bili toliko dugo zarobljeni po ledom.

– Kada smo ih pogledali podrobnije u laboratoriju, uvidjeli smo da su se iz biljke počeli razvijati bočni ogranci. To nas je zaista iznenadilo. Do sada smo mislili da mogu oživjeti samo biljke u neposrednoj blizini ledenjaka, ali ne i one koje su godinama bile zarobljene u ledu. Sada prvi put imamo dokaz da biljke mogu preživjeti dugi niz godina ispod leda i da na prve znake sunca ponovno počnu razvoj tamo gdje su stale – kazala je dr. La Farge.

– Ledenjaci sve brže nestaju, a s njihovim topljenjem pojavit će se čitava jedna vegetacija koja je bila pod ledom, što će imati velike posljedice – dodala je dr. La Farge.

>>Preživjeli ledeno doba: Hrvati su prastanovnici Europe

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije