Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Kemokupka"

Revolucija u Britaniji: Lijek za rak "pumpaju" u samo jedan organ

istraživanje
Reuters
12.11.2012.
u 17:35

Liječnici bolnice u Southamptonu vjeruju da će "gađanjem" samo jednog organa spriječiti nastanak nuspojava kod liječenja.

Britanski su liječnici prvi put na pacijentima isprobali tzv. kemokupku koja lijekove za liječenje raka "dovodi" do samo jednog organa u tijelu, piše BBC.

Lijekovi koji se koriste pri kemoterapiji ubijaju brzorastuće stanice kao što su stanice raka, ali i zdrave dijelove tijela. Liječnici bolnice u Southamptonu vjeruju da će "gađanjem" samo jednog organa spriječiti nastanak nuspojava kod liječenja. Nadaju se i da će moći davati veće doze bez štete za pacijenta.

Liječenje bez nuspojava?

Lijekovi za kemoterapiju obično se unose intravenozno te djeluju na cijelo tijelo, a ne samo na tumor. Nuspojave su takve prakse mučnine, gubitak kose i plodnosti.

Dvoje pacijenata u Velikoj Britaniji sada prima kemoterapiju koja zahvaća samo njihovu jetru koja je bolesna. "Operacija" funkcionira tako što se "ubacuju" baloni u krvne žile s obje strane jetre kako bi je izolirali od ostatka tijela. U jetru se tada "upumpava" cijela doza lijekova za kemoterapiju koje se filtriraju prije nego se jetra ponovno "uključi" u sustav.

To znači da samo mala količina lijeka završava u tijelu. Radiolog Brian Stedman kazao je da posljednja tri mjeseca na ovaj način liječe dva pacijenta te njihovi tumori "izgledaju manje".

>>Lagao stotinama žena da imaju rak i potom im odstranjivao grudi

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:55 12.11.2012.

Ako uklone jetru uklonili su i rak, isto je sa dojkom dakle kako su mislili ovi lijecnici sprijeciti rak u drugim organima ovom tehnikom? Treba pronaci korjene raka ako zena dobije rak u dojki nije receno da su korjeni uu dojki zato kad se ukloni dojka rak je i dalje u tijelu. Treba naci korjene izvor raka u tijelu i tamo ga odstraniti iskorijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije