Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt ombla

'Revizija Omble nije bila hir Mirele Holy nego naredba iz Bruxellesa!'

'03.05.2012., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Mirela Holy i Radimir Cacic.  Photo: Patrik Macek/Pixsell'
'Patrik Macek/PIXSELL'
Autori: Marko Špoljar, Marko Biočina
13.06.2012.
u 08:00

Tvrdi to naš izvor iz Ministarstva zaštite okoliša i kaže: Projekt je manjkav, nije napravljena čak ni 3D snimka podzemlja

– Prestanimo se igrati dječjeg vrtića, Ombla i Plomin moraju ići! – poručio je jučer prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić tijekom svog govora na regionalnoj energetskoj konferenciji u Zagrebu. Čačić je doveo u pitanje i stručnost ljudi koji su radili revizije.

– Čačić bi trebao biti vrlo oprezan kada govori o hidroelektrani Ombla. Svi recenzenti koji su dali negativno mišljenje na projekt Ombla vrhunski su stručnjaci koji su tijekom revizije projekta i fizički bili tamo, istraživali su špilju. Za razliku od njih, nismo sigurni da Čačić uopće zna na karti pronaći točno mjesto gdje želi graditi hidroelektranu! – reagirali su stručnjaci Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

>> G. Mazija: Čačić je u krivu, besplatno je neovisno

Šutnja u Vladi

Iako Radimir Čačić u javnim nastupima stalno aludira da mu Mirela Holy skoro pa namjerno minira projekt Ombla, Večernjakov izvor iz Ministarstva zaštite okoliša jučer nam je ispričao cijelu pozadinu slučaja.

– Revizija projekta Ombla nije bio hir Mirele Holy, nego posljedica "depeše" iz Europske komisije koja nam je preporučila da obavimo reviziju desetak projekta, a među ostalim i Omble. Komisija je kao razlog navela brojna upozorenja hrvatskih nevladinih udruga o štetnosti mnogih projekata poput Omble, navodnjavanja uz Neretvu, nasipa na Dravi, Dunavu... – tvrdi naš sugovornik i otkriva što je toliko uzrujalo Čačića kada je bivšoj ministrici poručio da "ne zamara svoju glavicu ekonomskim pitanjima".

– Nakon što smo dobili "naredbu" iz Bruxellesa, organiziran je sastanak na kojemu su, među ostalima, bili potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Radimir Čačić, ministri Tihomir Jakovina i Mirela Holy. Čačić je famoznu rečenicu izgovorio nakon što mu je Holy rekla da će Ministarstvo morati napraviti i reviziju projekta Ombla – kaže naš sugovornik.

Čačićeva izjava s početka teksta može se smatrati prvim konkretnim stavom nekog od visokih dužnosnika Vlade o budućnosti projekta gradnje podzemne hidroelektrane na dubrovačkoj rijeci Ombli nakon što je otkriveno kako su tri od četiri neovisne revizije projekt ocijenile negativno. Temeljem tih revizija Ministarstvo zaštite okoliša, još za vladavine sad već bivše ministrice Mirele Holy, Vladi je poslalo službenu preporuku da se od projekta odustane. Ta preporuka za Vladu nije obvezujuća, no iako su sporne revizije zaprimili još u travnju, formalna odluka još nije donesena. Štoviše, javnost s njihovim postojanjem nije bila upoznata sve dok ih na svojoj oproštajnoj konferenciji za novinare nije spomenula sama Holy. Odonda Vladini dužnosnici, uključujući i samog premijera, u više navrata nisu dali konkretan odgovor o budućnosti projekta HE Ombla.

Veća opasnost od potresa

Iako nam iz Vlade još uvijek odbijaju dati uvid u sadržaj revizija, doznajemo da je glavni prigovor u sve tri negativne revizije to što nikada nije napravljena 3D simulacija podzemnog krškog terena gdje bi golema akumulacija vode trebala biti sagrađena. Temeljem toga, nije se mogla ni napraviti adekvatna procjena rizika u slučaju da sigurnost konstrukcije brane bude ugrožena, što se primjerice može dogoditi zbog potresa.

Inače, netransparentnost prati projekt Ombla od samog početka. Važno je spomenuti da je ugledni hidrolog Ognjen Bonacci izbačen iz Komisije za ocjenu studije utjecaja na okoliš nakon što je još 1999. ustvrdio da je projekt štetan. Među ostalim i zbog toga jer bi formiranje stalne podzemne akumulacije utjecalo na povećanu seizmičku aktivnost!

Sam Čačić pritom je neskriveni zagovornik gradnje, ponajprije zato što se radi o jedinom HEP-ovu projektu novih elektrana koji je spreman za realizaciju te je za njega ishođen i kredit EBRD-a od 130 milijuna eura. No, konačnu će odluku ipak donijeti premijer Zoran Milanović.

Komentara 149

CR
crnaguja1950
08:27 13.06.2012.

Naredba iz Brisela? ček ček....pa jel nije Hrvatska samostalna i suverena država? ha ha ha ...koja sprdnja od države

DA
darko9
08:30 13.06.2012.

potez godine za milanoviča je da nazove orbana i da zatvore ovog kretena ili ode vlada do jeseni

OB
-obrisani-
08:18 13.06.2012.

Jasno da se naredba iz Bruxellesa mora slušati i ispuniti. Čak ako težko shvačaš uz puzanje i moljakanje pred EU ulazom se to naučič.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije