Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ACG preuzeo Lukaps

Orešković najavio projekt vrijedan 35 milijuna eura: 'Vlada je stabilna, moramo promijeniti Hrvatsku'

Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.05.2016.
u 12:31

ACG preuzeo je staru tvornicu Lukaps u Ludbregu koja je propadala, Lukaps kojoj nisu promijenili ime nakon preuzimanja. Predsjednik Uprave ACG Worldwide Ajit Singh rekao je da su prva indijska kompanija koja će investirati u Hrvatsku.

Indijska kompanija ACG Worldwide uložit će još 35 milijuna eura u svoju tvornicu kapsula za lijekove Lukaps u Ludbregu, najavljeno je u ponedjeljak u Banskim dvorima nakon sastanka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića s čelnim čovjekom te korporacije Ajitom Singhom.

ACG je u Hrvatskoj prisutan od 2007., kada su, kako je kazao Singh, sasvim slučajno otkrili Hrvatsku, odnosno ludbrešku tvornicu Lukaps pred zatvaranjem. Novom investicijom koja bi potpuno trebala biti dovršena za dvije godine, ACG gradi zgradu od 20-tak tisuća četvornih metara, povećava proizvodni kapacitet sa 7 na 10 milijardi kapsula za lijekove godišnje. Ujedno, planiraju broj zaposlenih u Lukapsu povećati sa 132, koliko ih je bilo 2007. kada su ušli u tu tvrtku, na 330 do kraja ove godine, a njihova je investicija izravno ulaganje u istraživanje i razvoj te novu tehnologiju, rekao je Orešković.

Posebice je istaknuo podatak da ludbreška tvornica 98 posto svoje proizvodnje izvozi, ponajprije u Rusiju i Europu, a uskoro se planira izlazak i na tursko tržište. To je vrlo uspješna priča, to je dokaz da možemo konkurirati čak i za ovakve, visokotehnološke investicije, naglasio je premijer.

Singh je istaknuo da je ACG vrlo zadovoljan poslovanjem u Hrvatskoj te ocijenio da Lukaps ima dobru budućnost, posebice jer i ovom investicijom privlači nove, mlade ljude, čak i izvan Hrvatske.
Novinare je zanimalo može li indijski investitor usporediti uvjete poslovanja u Hrvatskoj 2007. i danas, a Singh je odgovorio kako kompanija nije imala nikakvih problema u poslovanju te da su prepreke u poslovanju često "prenapuhane" u medijima.

Pritom je istaknuo kako su u ludbreškoj tvornici svi zaposlenici iz Hrvatske, a da Indijci dolaze samo radi  edukacije.

No, Hrvatska treba biti oprezna u budućnosti, jer i druge zemlje žele privući ulagače, upozorio je Singh, dodavši kako njih, primjerice, Mađarska pokušava privući. Naveo je i primjer Irske i njezinih benefita koje nudi ulagačima te je poručio da Hrvatska treba proučiti potpore koje ulagačima nude konkurentske zemlje.

ACG Worldwide drugi je najveći svjetski proizvođač praznih kapsula za farmaceutsku industriju. Grupa se sastoji od 13 kompanija, koje uključuju podružnice u Kini, SAD-u, Indoneziji, Brazilu i Europi, a zapošljava približno 4.000 ljudi.

Orešković: Vlada je stabilna

 Na novinarski upit da komentira činjenicu kako ni prošlog petka vladajući nisu imali kvorum u Hrvatskom saboru za glasanje, Orešković je kazao da svaki saborski zastupnik treba biti odgovoran za to da se pojavi na poslu. Istaknuo je i da je uvjeren kako su tu poruku primili svi zastupnici i da će se ta situacija promijeniti, odnosno da se u budućnosti takav slučaj više neće ponavljati.

 "Tu smo da radimo. I mi kao Vlada, također i Sabor", naglasio je Orešković.

 Kazavši kako ne može komentirati izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova o mogućnosti da najesen budu izbori, premijer je ponovio kako misli da neće biti nikakvih promjena.

"Vlada je stabilna, radimo. Evo danas smo tu zbog ove investicije i uvjeren sam da ćemo se i češće početi viđati zbog investicija i da će se situacija stabilizirati, tenzije spustiti, da ćemo moći raditi ono zbog čega smo i došli, a to je da promijenimo Hrvatsku", zaključio je Orešković.

>> Treću godinu zaredom investicija iz RH proglašen najboljom u istočnoj Europi

>> ACG Lukaps: Treći su u Europi po proizvodnji tvrdih kapsula

>> U proširenje kapaciteta Lukaps ulaže 21 milijuna eura

Komentara 40

SH
Shaman
12:53 16.05.2016.

Kakva glupost, kakvi problemi s izvozom? Pa ova tvornica izvozi i na istok i na zapad zadnjih 30-ak godina. A tvornica je počela lošije poslovati kad su bivši vlasnici ("afera Farmal") odlučili da se počinju baviti i farmacijom, čime su direktno počeli konkurirati dotadašnjim svojim kupcima, koji su onda pronašli druge dobavljače kaspula.

LE
LeonardS
12:57 16.05.2016.

A da se nazovemo Kanadabis, gdje nađoste ovoga ??

ĆU
ćuprija
13:06 16.05.2016.

hahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije