Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HAC -REMORKER

Premilovac, Berket i Sapunar se nagodili, moraju vratiti milijune

Igor Premilovac
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/4
11.07.2017.
u 15:37

Kalmeta se na sudu nije pojavio, a sljedeće ročište zakazano je za 11. i 12. rujna.

Igor Premilovac, Ivan Berket i Josip Sapunar, jučer su na pripremnom ročištu u aferi HAC - Remorker na zagrebačkom Županijskom sudu priznali krivnju te su temeljem sporazuma s USKOK-om, osuđeni svaki na po godinu dana zatvora. Zatvorske kazne su im zamijenjene radom za opće dobro, a svoj trojici oduzima se i znatna imovinska korist. Sapunar je tako sklopio izvansudsku nagodbu s USKOK-om, prema kojoj u državni proračun mora uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Od tog iznosa, blokirana mu je i već oduzeta imovina vrijedna dva milijuna kuna, a radi se o osobnom vozilu, građevinskom zemljištu u Petrčanima, stanu u Zadru te dva parkirališna mjesta. Stoga Sapunaru preostaje da u državni proračun još uplati 3,8 milijuna kuna. Premilovcu do sada nije bila blokirana imovina, jer tvrdi da ne posjeduje ništa, no u državni će proračun morati uplatiti četiri milijuna kuna te 350.000 eura. On je do sada osuđen u više postupka, uključujući i aferu HGK - Remorker, gdje je također priznao krivnju. Što se tiče Berketa on mora uplatiti 700.000 kuna u proračun, a taj će se iznos uzeti s njegovog deviznog računa koji je bio pod blokadom. Priznanjem krivnje i sklapanjem nagodbe, za njih je trojicu afera HAC-Remorker okončana. Odnosno, oni više nisu optuženici, no na predstojećem suđenju Božidaru Kalmeti o ostalima, pojavit će se kao svjedoci.

Kalmeta se na sudu nije pojavio, a sljedeće ročište zakazano je za 11. i 12. rujna. Njega se tereti za dvije afere, pa će mu se tako u sklopu afere HAC-Remorker suditi i za krak Fimi medije. U ovom potonjem, tereti ga se da je kao ministar od Fimi media naručio izradu spota “Prometna renesansa Hrvatske”. Spot je plaćen oko 600.000 kuna, no nikada nije emitiran. Što se tiče optužbi za aferu HAC-Remorker, Kalmetu se tereti da je zajedno s ostalim optuženicima preko Remorkera, tvrtke Igora Premilovca, izvlačio novac iz HAC-a. Prema USKOK-u, radilo se o 15 milijuna kuna i oko 800.000 eura, koje su optuženici među sobom podijelili. Osim njega, još su optuženi Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Davor Kezele, Mario Lovrinčević, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo, Miroslav Bunić i Petar Pećin.

Komentara 8

LO
Long
17:30 11.07.2017.

Svi priznali krivnju i nagodili se, a Kalmeta je nevin, pa ga treba oslobodit i isplatit mu ostetu zbog dusevne boli. Kao i Nadanu, kao i Sanaderu.

Avatar Prodanović
Prodanović
19:33 11.07.2017.

Da li se netko upitao od kuda Sapunaru 5.8 mil. kuna, a već je platio 1.7 mil kuna! Ma kakva nagodba, mora mu se sve oduzeti i 10 godina u ćuzu! Love ima jer je prema procjenama maznuo 10 mil.€, i to najviše od odvjetnika koji su radili za HAC i nešto od građevinara!

WE
westsouth
17:18 11.07.2017.

Cirkus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije