Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolja sveučilišta

Rektor Bjeliš: Kod nas je letargija i iznenađujuće je što smo na listi!

'gradska.....zagreb.....05.11.2008.  filozofski fakultet, vukovarska, savska, mimara, hnk, frankopanska, katarinin trg - prosvjed studenata, sveuciliste u zagrebu, pravni fakultet     Photo: Marko Luk
'Marko Lukunic/Vecernji list'
17.09.2012.
u 23:07

I ljubljansko i beogradsko sveučilište ostvarili su bolje rezultate od Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu našlo se među petsto najboljih sveučilišta prema Šangajskoj listi koja "mjeri“ 1200 sveučilišta u svijetu. Najbolji je Harvard, a zagrebačko je sveučilište između 401. i 500. mjesta na listi na kojoj su i Ljubljanska univerza te Univerzitet u Beogradu.

I ljubljansko i beogradsko sveučilište ostvarili su bolje rezultate od Sveučilišta u Zagrebu.

Connect portal navodi  da je od ukupno tri parametra s pozitivnim vrijednostima u jednom Zagreb bolji od Beograda (broj članaka objavljenih u časopisima Nature i Science) i u jednom je Zagreb bolji od Ljubljane (prosječan učinak zaposlenika koji se računa kao omjer prethodnih pet vrijednosti i broja stalno zaposlenih u znanstveno-nastavnim i nastavnim zvanjima).

Osim standardnih zamjerki odabiru parametara za izradu šangajske rang-ljestvice, može se dovesti u pitanje i značaj dobivenih vrijednosti. Primjerice, od ukupnog broja vrednovanih indeksiranih članaka u Science Citation-Expanded i Social Science Citation Indexu za 2011. godinu, koliko je naših autora objavilo u indeksiranim časopisima koje sami uređuju ili koji su povezani s institucijom na kojoj autori rade? U kategoriji članaka u časopisima Nature i Science, koliki dio vrijednosti otpada na radove u kojima su zaposlenici prvi autori, a koliko na radove u kojima su zaposlenici potonji autori?

Beogradsko je sveučilište prvi put na listi što rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš pripisuje njihovu agilnom ministru obrazovanja u prošlom mandatu.

– Povećali su ulaganja i dobili sredstva iz fondova Europske unije, u ukupnom BDP-u imaju nešto više ulaganja nego Hrvatska. Kod nas je letargija i iznenađujuće je što smo na listi. To je rezultat prethodnih nekoliko godina i entuzijazma svih generacija znanstvenika, naročito mladih doktoranada. Teško da ćemo se održati na listi – dogodine ćemo uložiti 15 posto manje sredstava za materijalne troškove i pet posto manje za osoblje – kazao je Bjeliš objašnjavajući da Hrvatska sve brže ide prema dolje u ulaganju u znanost, a i nedavni su podaci pokazali da je Hrvatska u tome području na začelju Europe.

Harvard je već godinama najbolje sveučilište na svijetu, a slijede ga, kao i prošle godine, Stanford i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Na četvrtom je mjestu  sveučilište California Berkeley, a peti britanski Cambridge.

Komentara 44

Avatar bok
bok
13:28 18.09.2012.

...mislim reci rezultat je sramota, odgovorne hitno zamjeniti sposobnijim osobama koji rade sa srcem!.

SP
spartak
23:42 17.09.2012.

Bjelišu bi bilo bolje da šuti. Kako može Sveučište koje je nedavno dodijelilo nagradu kardinalu Bozaniću biti među prvih 500 na svijetu. Treba biti među posljednjih 100 na svijetu!

Avatar bok
bok
13:27 18.09.2012.

kad u sportu momcad lose igra, ima posljedice na trenera. Kad (bar na zapadu ) tvrtk alose posluje zamjenjuje se ekipa koja vod posal. Kako bi se moglo kod sveucilista uvesti sustav koji sve profesore/ice prisililjava da budu motivirani odraditi posao kak se spada? To je posao od dekana. Kak se ono veli "riba uvijek smrdi od glave"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije