Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova imena u Vladi

Kosor: Vladu smo osvježili zbog gospodarskog oporavka Hrvatske

'19.04.2010., Trg svetog Marka 2, Zagreb - Vlada Republike Hrvatske, Predsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavila Program gospodarskog oporavka. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/12
27.12.2010.
u 12:01

Novi su ministri Martina Dalić, Davor Božinović, Jasen Mesić i Branko Bačić. Sjednica Sabora bit će sazvana u srijedu i tada će biti potvrđeni novi ministri

Nakon konzultacija u HDZ-u i s koalicijskim partnerima koje su trajale više tjedana i koje su pratila nagađanja da HDZ-u manjka kadrova te da nitko ne želi u Vladu, premijerka Jadranka Kosor danas je napokon objavila promjene u Vladi. Objavi osvježenja u svom timu, kako je to predstavila premijerka, prethodila je sjednica Predsjedništva HDZ-a te sastanak s koalicijskim partnerima. Na tom su sastanku bili Milorad Pupovac, Đurđa Adlešič i Furio Radin, koji su i zagovarali rekonstrukciju prije Nove godine, za razliku od HSS-a i Josipa Friščića, koji se javno protivio sazivanju izvanredne sjednica Sabora pa ni na današnji sastanak nije došao. Ispričao se bolešću i nije poslao zamjenu.

Šest potpredsjednika

Iz Vlade su tako smijenjeni ministri financija Ivan Šuker, kulture Božo Biškupić, obrane Branko Vukelić te prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić. Financije preuzima Martina Dalić, kulturu Jasen Mesić, koji je navodno za imenovanje doznao jučer ujutro, obranu Davor Božinović, a graditeljstvo Branko Bačić. Premijerka je zatražila od Luke Bebića da već u srijedu sazove izvanrednu sjednicu Sabora kako bi se potvrdili novi ministri, a već za četvrtak najavljena je i sjednica osvježene vlade. Novo ime u Vladi je Domagoj Ivan Milošević, koji postaje potpredsjednik Vlade zadužen za investicije, čime je J. Kosor udovoljila želji Milorada Pupovca, koji je više od brze rekonstrukcije Vlade inzistirao upravo na tom resoru. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković postat će i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković postat će i potpredsjednik Vlade te je očito da mu premijerka želi dati dodatni zamah i vjetar u leđa jer je on na čelu zagrebačkog HDZ-a.

Osim što se u Vladi jača gospodarska piramida, jasno je da su Mesić, Božinović i Bačić stranački ili politički izbor. Zanimljivo je da je Predsjedništvo HDZ-a Branka Vukelića izabralo za političkog tajnika HDZ-a kako bi mu amortiziralo smjenu s mjesta ministra obrane.

Usto, nakon rekonstrukcije Vlada će biti ojačana s dva nestranačka čovjeka, Miloševićem i Božinovićem. Osvježena vlada Jadranke Kosor imat će šest potpredsjednika, koliko su svojedobno imale vlade Nikice Valentića i Zlatka Mateše. Njezina je vlada rezultat koalicijskih dogovora, ali i unutarstranačkih previranja.

Izjavila je da je osobno razgovarala s ministrima koji odlaze, ali i onima koji dolaze. No nije tajna da su se spominjala razna imena za prazne ministarske fotelje. Tvrdi da je odlazećim ministrima zahvalna na svemu učinjenom, no nada se da će mlađa, svježa krv dati novu snagu Vladi. Temeljni kriterij u prijedlogu za zamjenu nekih članova Vlade jest jačanje gospodarskog tima kako bismo izašli iz gospodarske krize te završili pregovore i potpisali pristupni ugovor s EU – rekla je J. Kosor više puta naglašavajući da je sljedeća godina izborna, no da ne želi gubiti vrijeme.

– Dosadašnji ministri vraćaju se u Sabor gdje će ojačati klub HDZ-a – tvrdi Kosor.

Iako se nagađalo da će Šuker u NO Ine te da je uvjet za njegov odlazak da na njegovo mjesto u Ministarstvu dođe njegov državni tajnik Zdravko Marić, očito su to bile dezinformacije. Kako neslužbeno doznajemo, povrijeđen je razvojem događaja.

U HDZ-u tako doznajemo da zamjenica Ivana Šukera u Saboru Ivanka Roksandić, koja je ujedno i potpredsjednica Kluba zastupnika HDZ-a, neće izići iz Sabora, već da će mu mjesto u Saboru odlaskom osigurati jedan od zastupnika iz 6. izborne jedinice. Dakle, stranka će odlučiti tko će to biti između Stjepana Fiolića, Borisa Kunsta, Marije Pejčinović Burić i Stjepana Kundića.

Slijede li istrage

Premijerka se našla i pred vrlo neugodnim pitanjem znači li smjena ministara da USKOK protiv njih pokreće istragu jer se dosad događalo upravo to. Novinare su zanimali i kriteriji za smjenu. Na sve to premijerka je samo rekla da smjene nemaju veze s “borbom protiv korupcije” i da su se neki ministri umorili.

– Temeljni je kriterij osvježenje i unošenje nove snage za 2011. – to je gospodarski oporavak, a životopisi novih ljudi pokazuju da je to tako. Dolazi mlada ekipa koja će donijeti novi polet – ustvrdila je premijerka.

Komentara 1133

OB
-obrisani-
19:42 27.12.2010.

Moja PARTIJA CE SE CVRSTO BORIT --da na SRBIJA ISPLATI RATNU ODSTETU OD 25Milijardi€ --.....BIRAJTE MOJU PARTIJU,ahahhahahahah

OB
-obrisani-
17:52 27.12.2010.

@ streptomicin \"sada si daj truda i pogleda prezimena zapovjednika 10. zagrebačkog korpusa i odreda Matija Gubec\" --- Već jesam, barem za korpus. Sve današnji veliki Hrvat do velikog Hrvata.

ZA
Zagorac
13:10 27.12.2010.

konacno je hrvatska dobila postenu osobu na celu vlade al kukurikavcima to ne pase jer ce uskoro i oni kukurikat iz remetinca na celu s mesicem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije