Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silovane u ratu '91.

Morala sam birati s kim ću imati odnos, da me ne bi svi silovali

'08.07.2011.,Drnis - Odrzana konferencija za novinare na temu Presuceni ratni zlocin silovanje zena, poziv drzavnim institucijama. Konferenciji su prisustvovale zene iz Udruge zena Vukovar.  Marija Sl
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
07.09.2012.
u 18:00

Dušan Ivković policajac je pod suspenzijom, da je došao na sud, bio bi već pritvoren

Pripadnik JNA Dušan Ivković naoružan je ušao s dvojicom suboraca u kuću i, tereti se, pokazao na 23-godišnju ženu. Vukovarsko je Sajmište već bilo palo, ali se grad još uvijek odupirao.

Rekao joj je neka bira s kojim će od njih trojice imati spolni odnos. Bit će tako, objasnio joj je, oslobođena silovanja više drugih muškaraca. Nesretna je žena pokazala prstom na njega. Njezino je trogodišnje dijete tada bilo u podrumu s ranjenim joj roditeljima. Plašila se za svoj i djetetov život. Kada je točno počeo taj horor, ona se ne sjeća. Sajmište je okupirano 14. listopada 1991. Tortura je trajala sve do pada grada, 18. studenoga. Dušan Ivković odvodio ju je u drugu kuću i, prema optužnici, silovao svaku noć.

Izlika: Dođi mi oprati odjeću

Zbog ratnog zločina nad civilima, nepravomoćno je stoga osuđen na pet i pol godina zatvora. Presudu je donio Županijski sud u Osijeku. Za silovanje iste žene osuđen je i odbjegli Rade Ivković (59), a on će, po tome, iza rešetaka provesti osam godina. Obojici je određen i pritvor. Dušan Ivković (51), inače policajac PU vukovarsko-srijemske pod suspenzijom, nije se pojavio na izricanju presude pa su njegovi kolege dobili nalog za uhićenje.

Mladu je ženu Rade Ivković te jeseni odveo u svoju kuću pod izlikom da mu treba oprati odjeću. Bio je odjeven u sivomaslinastu odoru JNA, ali pripadao je jedinicama Teritorijalne obrane. Zatražio je da se skine. Ne učini li to, zaprijetio joj je da će dovesti još deset vojnika koji će je strijeljati. Strah je bio jači, skinula je odjeću. I ovaj se zločin zbio nakon pada Sajmišta, točan datum nije poznat. Bio je ovo ponovljeni postupak za ratni zločin, odnosno silovanja 23-godišnje Vukovarke.

Dušan Ivković ranije je oslobođen, a Rade Ivković osuđen na tri i pol godine zatvora presudom koju je 2007. donio Županijski sud u Vukovaru. Vrhovni je sud slučaj vratio na početak, a spisi su stigli u Osijek u ožujku.

Pobjegao preko granice

Ivkovići, koji nisu u rodu, uhićeni su još 9. lipnja 2002. Odmah nakon izlaska iz pritvora 21 dan kasnije, Rade Ivković pobjegao je iz Vukovara, pretpostavlja se u Srbiju. Za njim je raspisana tjeralica.

Dušan Ivković iz Borova naselja pojavio se na raspravi na sudu u Osijeku u ponedjeljak. Ostao je tamo sve do završetka, u 11.45 sati. No, sat vremena kasnije, na izricanju presude nije se pojavio. Da je došao, bio bi odmah pritvoren jer mu je kazna dulja od pet godina.

– Ovaj proces traje cijelo desetljeće, to je predugo – kazala nam je Marija Slišković, čelnica udruge Žene u Domovinskom ratu.

Komentara 175

DU
Deleted user
18:21 07.09.2012.

Srami se hrvatsko pravosudje! Srami se policijo! Imati u svojim redovima chetnika-silovatelja, a ne reagirati na optuzbe ovih zena pa ga i ne pratiti da ne pobjegne u agresorsku zemlju to je vise od sramote! Koliko jos takvih zena ima na koje se nitko ne obazire u ovoj drzavi. To su majke, zene, sestre, kcerke hrvatskih bojovnika koji su dali zivote ili dijelove tijela za slobodnu Hrvatsku. Ovo im je hvala! Sramotno do bola; ali zato se hrvatski branitelji svakodnevno presudjuju za " ubojstva " chetnickih agresora na hrvatskoj zemlji?????????? Hrvatski jad i bijeda!!!!!

SI
sinaj
23:50 08.09.2012.

Ma ništa zato, sad će Josipović dovesti Nikolića, malo se izljubit s njim i ko da ništa nije bilo. E, Hrvati, Hrvati, kako imate kratku pamet

GA
gakcijaofficialsite
20:32 20.05.2015.

Vladimir Vezmar ,najokrutniji silovatelj Vukovara radi kao Stručni referent za prostorno uređenje Vukovarskom gradskom poglavarstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije