Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija objavila je ovogodišnje izvještaje o napretku kandidatskih i moguće kandidatskih zemalja

Rehn: Hrvatska je pred ciljem

olli rehn
Reuters
Autor
Stojan de Prato
14.10.2009.
u 15:56

"Hrvatska se nakon četiri godine žestokih pristupnih pregovora približila ciljnoj crti”, izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, predstavljajući novinarima u Bruxellesu ovogodišnji “paket proširenja” što ga je jučer prihvatila Europska komisija.

U njemu se nalaze Izvještaji o napretku kandidatskih zemalja Hrvatske, Turske i Makedonije, mogućih kandidata Albanije, BiH, Crne Gore i Srbije, Kosova kojemu pet zemalja članica Europske unije još nije priznalo neovisnost, te Strategija proširenja EU, koja, kaže Rehn, pokazuje “obnovljeni konsenzus da se proširenje nastavi”. Izvještaj o Islandu još nije pripremljen.

Da bi Hrvatska ciljnu crtu i pretrčala, te postala punopravnom članicom EU, “mora nastaviti i pojačati svoje preobrazbene napore, posebice u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranoga zločina, te hitno riješiti pitanje pristupa Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju spisima”, tzv. topničkim dnevnicima, dodao je Rehn. Unatoč tome, EK je Vijeću EU jučer predložio da sastavi skupinu koja će napisati nacrt hrvatskoga Pristupnog ugovora.

EK u Izvještaju o napretku Hrvatske bilježi “dobar ukupan napredak”, a kao preostale teškoće, uz gore već spomenute, navodi da Vladinoj gospodarskoj politici “manjka srednjoročno usmjerenje, a ustrojne su preobrazbe spore”. Posebice upozorava Vladu da u kraćenju proračuna “nerazmjerno ne naškodi pripremama za članstvo u EU”. Podsjeća, naime, da treba “pojačati upravne ustroje i sposobnosti neophodne za ispravnu provedbu europskoga zakonodavstva”.

Rehn je objavio da je EK jučer utvrdio da je Makedonija konačno ispunila kriterije za pokretanje pregovora o članstvu u EU. O nadnevku kada će se pregovori otvoriti odlučit će Vijeće EU.

Ključne riječi

Komentara 83

DU
Deleted user
17:39 14.10.2009.

Ptica:ovaj svedski cikeras ...nije on je Finac ,nema veze,isti kuxac..

BA
baraskada
16:20 14.10.2009.

još nas samo Klaus može spasiti od provalije da izdrži i ne potpiše Lisabonski ugovor dok Englezi na referendumu u svibnju 2010 ne kažu NE Europi. Time bi i EU otišla u povijest....

AD
Adriano
16:02 14.10.2009.

A cilj je??? Provalija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije